Se alle 

 Billede

  • Fotograf: Torkild Kristensen
    Foto: Torkild Kristensen

Kendetegn

: Ilderen er en del større end lækatten og knap så stor som måren. Kroppen måler 31-45 cm og halen 12-19 cm. Vægten ligger mellem 0,5-1,5 kg. Baggrunden for den store variation i størelsesangivelserne er som for de øvrige mårdyr en udtalt forskel på de to køn. Hannen er i reglen den største og vejer gennemsnitlig mellem 50 og 100 mere end hunnen.

Ilderen har en karakteristisk sort-hvid ansigtsmaske, der dannes af mere eller mindre udbredte lyse tegninger på underlæben, omkring snuden og over øjnene. De små ører har altid tydelige lyse kanter. Dækhårerne er mørke, men da de sidder meget spredt, skinner den lyse underuld igennem, især på kropssiderne, og giver derved den fyldige pels en helt speciel karakter og farve. Undersiden, benene og fødderne er mørke. Halen er busket.

Ilder
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Anni Nielsen

Variation

: Fritten (Mustela putorius furo) er en albino form af ilderen med en hvid eller gullig pels og røde øjne. Her i landet holdes håndtamme fritter i fangeskab, nogle som kæledyr og en del med henblik på kaninjagt. Tidligere blev de også benyttet til rottejagt.

Forveksling

: Ilderen kan i nogle tilfælde forveksles med vildfarvede mink, som er mørk chokoladebrun, men den mangler ilderens sort-hvide ansigtsmaske og har kun hvide partier på underlæben og eventuelt brystet.

Udbredelse

: Ilderen er udbredt over det meste af Europa. I Danmark findes den i det meste af landet bortset fra Bornholm samt en række mindre øer. På Lolland-Falster findes ilderen kun sporadisk.

Arten anses for at være oprindelig i Jylland, hvorimod de nuværende bestande øst for Storebælt sandsynligvis stammer fra undslupne farmdyr.

Ilder - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Ilderen er overvejende skumrings- og nataktiv, men kan til tider også ses om dagen.

Tidsmæssig fordeling

af Ilder baseret på Naturbasens observationer:
Ilder - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Ilder - månedlig fordeling

Biologi

: Ilderens territorie er ikke linieformet som hos minken, men mere todimensionalt, og kommer således til at indeholde flere biotoptyper. Ilderen er meget alsidig i sit fødevalg. Størstedelen af føden udgøres af frøer og tudser. Selv igennem vinteren består mindst en fjerdedel af føden af frøer og tudser. Hele året igennem indgår små pattedyr (mus, rotter og muldvarpe) som en fast andel af ilderens føde. Ilderen samler forråd. Det kan være enkelte fugle og æg, eller det kan være større mængder af f.eks frøer og tudser, der ikke er dræbt, men lammet med et bid i nakken, så de kan holde sig friske i længere tid. Den animalske føde suppleres om efteråret med forskellige bær og frugter.

Levested

: Ilderen foretrækker lave, fugtige områder, men kan træffe i såvel skove som landbrugsområder. Den søger gerne til bygninger og kan godt fine på at slå sig ned i et udhus eller på et høloft.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Muus, B, (red.), 1993: Danmarks Pattedyr. DMU.

De senest indberettede arter i Naturbasen: