Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Haldor Halkjær
    Foto: Haldor Halkjær
  • Fotograf: Haldor Halkjær
    Foto: Haldor Halkjær
  • Fotograf: Steen Højmark-Jensen
    Foto: Steen Højmark-Jensen

Kendetegn

: Længde 15-19 cm, vingefang 32-39 cm og er Europas mindste ugle. Meget lille hoved, gule øjne og karakteristisk bistert ansigtsudtryk. Den har to lyse pletter i nakken falske øjne, som skal forvirre evt. fjender. Overside: gråbrun med små, hvide prikker. Underside: hvidlig med især brune flankerede sider, samt brune striber på bugen. Halen er mørk med 3-4 tværbånd, som vippes ofte opad eller sidelæns. Flugt: Hurtig spætteagtig med periodisk glidende flugt.

Stemme: fint langtrukkent "tsiiiih". Sang: taktfast fløjten, dompapagtig "jook juuk jyyk jiik", der høres hvert andet sekund, gerne i tusmørket. Kan ved optimale vejrforhold høres i en radius af op til 1 kilometer.

Arten har et velkendt "cykelpumpekald"/skala-kald, som høres her: www.xeno-canto.org/recording.php

Føde: Småfugle, men også drosler, samt smågnavere. Den er desuden kendt for, at indsamle forråd som den gemmer fx i redehuller.

Aktiv hele dagen, men især skumrings- aktiv. Den kan dog ikke jage om natten, som fx Sløruglen kan.

Ynder at sidde frit fremme fx i grantroppe. Dog har uglen vist sig i Danmark, at være lidt drilsk at få at se, hvorfor det typisk kan tage lidt tid, inden den lader sig beskue.

Spurveugle
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Haldor Halkjær

Udbredelse

: Asien, Europa med pæn bestand i det meste af Skandinavien, dog desværre endnu ikke i Danmark.
Spurveugle - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Den er standfugl. Men ved invasionsår, har Kongelundsområdet på Sjælland været et godt sted at se arten. Ellers skal den høres i april måned, som er dens mest sangaktive periode.

Tidsmæssig fordeling

af Spurveugle baseret på Naturbasens observationer:
Spurveugle - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Spurveugle - månedlig fordeling

Biologi

: I forladte spættehuller, gerne ved skovlysninger. Den lægger 4-8 æg, som ruges på i knap 30 dage.

Levested

: Holder primært til i nåle- og blandingsskove. I dens sydlige udbredelsesområde dog udelukkende i bjergskove. Om vinteren i mere åbne områder, hvor der er mange småfugle (fødegrundlag).
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Mullarney m.fl. Fugle i felten 2000, samt Beman m.fl Fuglene i Europa, Nordafrika og mellemøsten 1998

De senest indberettede arter i Naturbasen: