Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

Aftensværmerne er mellemstore til store natsommerfugle, som er nemme at kende på deres lange forvinger og små bagvinger. Kroppen er torpedoformet, og de fleste arter er gode flyvere. Der er flere arter, der kommer hertil som træksommerfugle sydfra, endda helt fra Sydeuropa eller Nordafrika (f.eks Snerlesværmer, Agrius convolvuli og Dødningehoved, Acherontia atropos). De fleste arter er nataktive, men der findes også enkelte dagflyvende arter, f.eks. Humlebisværmerne, Hemaris spp.

De fleste arter har en veludviklet sugesnabel og kan stå stille i luften på svirrende vinger foran blomster i lighed med kolibrier. Hos enkelte arter er sugesnablen dog reduceret (f.eks. Aftenpåfugleøje, Smerinthus ocellata), og de tager ikke føde til sig som voksne sommerfugle.

Larverne kan kendes på, at de har en krog eller et horn, evt. blot en pukkel, på sidste bagkropsled. De lever på forskellige træer, buske og urter.

Der er kendt ca. 1200 arter fra hele verden, og der er fundet 18 arter i Danmark.

Litteratur:

Skat Hoffmeyer, 1960: De danske Spindere.

Nils Hyden m.fl., 2006: Fjärilar. Ädelspinnare - tofsspinare (Nationalnyckeln).

A.R. Pittaway, The Hawkmoths of The Western Palaearctic

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: