Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Ebbe Kristensen
    Foto: Ebbe Kristensen
  • Fotograf: Jørgen Christiansen
    Foto: Jørgen Christiansen
  • Fotograf: Jørgen Christiansen
    Foto: Jørgen Christiansen

Svær at bestemme!

Ligner til forveksling Blødende Lædersvamp, men rødmer ikke (bedømmes på friske, eller genopvædede eksemplarer). Bør bestemmes / bekræftes i forum med godt foto og relevante noter (farver, rødmen, vært)

Kendetegn

: Frugtlegemet er klinet fladt op af værten, uden nogen form for hat (dog har det oftest en rand, oversiden af frugtlegemet, der kan rage ganske lidt ud i luften), tykkelsen er kun nogle få mm.

Udstående rand (hvis den er der), kan maks. rage 1 cm ud i luften, filtet, gråbrun over læderbrune farve (oftest lyse nuancer) til

umbrabrun.

Det sporedannende lag er glat eller rynket i nogen grad, kan have en del læderbrune nuancer (fortrinsvis de lyse), en anelse gulbrunlig eller gråbrun, kanten er lysere end resten af laget.

Konsistensen er noget læderagtig og dog hård i det, Frugtlegemet sidder temmelig fast på værten og kan ikke umiddelbart pilles af.

Gran-Lædersvamp
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ole Martin

Variation

: Se kendetegn.

Forveksling

: Den er er ret let at kende som Lædersvamp på grund af dens tykkelse og tendens til at danne udstående rand. Den ligner meget Blødende Lædersvamp, men bliver ikke rød ved ridsning. For at teste reaktionen er det nødvendigt med friske eksemplarer, hvis de ikke er riske kan de blødes lidt op i vand, derefter tørres af, og reaktionen prøves igen.

Purpur-Lædersvamp har purpurtonet sporedannende lag, mere veludviklede hatte og vokser på løvtræ: www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse

Udbredelse

: Temmelig almindelig i DK
Gran-Lædersvamp - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Det er en helårssvamp, dog kan den især findes på savfladen af granstammer som minimum har ligget 6-7 måneder og rådnet lidt.

Tidsmæssig fordeling

af Gran-Lædersvamp baseret på Naturbasens observationer:
Gran-Lædersvamp - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Gran-Lædersvamp - månedlig fordeling

Biologi

: Lever som nedbryder, eller svag parasit på træ gerne på savfladen af fældede stammer.

Levested

: På gran eller ædelgran. Den foretrækker dødt træ, men kan også angribe svage levende træer.

De senest indberettede arter i Naturbasen: