Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Ebbe Kristensen
    Foto: Ebbe Kristensen
  • Fotograf: Paul Verner Jørgensen
    Foto: Paul Verner Jørgensen
  • Fotograf: Paul Verner Jørgensen
    Foto: Paul Verner Jørgensen

Kendetegn

: Hatten er 4-15 cm i diameter. I starten er den hvælvet med nedsunket midte eller affladet med nedsunken midte og i begge tilfælde med en rand, der bøjer sig nedad. Siden bliver den rigtigt tragtformet, glat og fedtet. Lys orange til en mat gullig farve i midten og udefter mere over i orange til laksefarvet. Den kan evt. have nogle smalle ringzoner fra randen og lidt ind. Disse ses bedst, når hatten er regnvåd og når den er udsat for kunstigt lys. Hatten får nogle grønne pletter især inde i midten (irret grøn til mere ægte grøn).

Lamellerne løber ganske kort ned af stokken og er rimeligt smalle og sidder tæt sammen. Farven er orange til laksefarvet. Stokken er typisk 2-6 cm høj og 0,5-1,6 cm tyk. Den er rundcylindrisk, glat, tør, orange til laksefarvet, og så bliver farven lysere mod toppen. Stokken kan også have større eller mindre grønne områder (samme grønne farve som på hatten). Kødet er rimeligt fast og er orange nær hathuden. Mælken er orange, og den lugter svagt af rå gulerødder. Smagen er mild og god.

Gran-Mælkehat
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Yvonne Engmann

Variation

: Nogle frugtlegemer kan helt mangle de grønne områder, og så kan man sikrest bestemme dem på biotopen. De kan i sjældne tilfælde have nogle få orange pletter i en anden nuance end stokkens grundfarve.

Forveksling

: Gran-mælkehat kan forveksles med Velsmagende mælkehat og Tvefarvet mælkehat. Laksefarvet mælkehat kan ligne en del, men er generelt større, vokser kun under ædelgran og er temmelig sjælden. Alle forvekslingsmuligheder er fortræffelige spisesvampe.

Udbredelse

: Gran-mælkehat er almindelig udbredt i hele landet. Lokalt kan den være meget talrig, især i unge granplantager.
Gran-Mælkehat - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Den ses fra august til oktober, når det begynder at blive køligt.

Tidsmæssig fordeling

af Gran-Mælkehat baseret på Naturbasens observationer:
Gran-Mælkehat - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Gran-Mælkehat - månedlig fordeling

Biologi

: Denne svamp vokser på al slags jord og blev før i tiden regnet som en underart af Velsmagende mælkehat.

Gran-Mælkehat er en udmærket spisesvamp, som ofte kan findes i store mængder. Den er faktisk "idiotsikker" fordi alle mælkehatte med orange mælk er spiselige, og ingen andre større svampe har denne farve mælk. Man skal selvfølgelig sikre sig, at svampen er frisk og ikke angrebet af svampemyggenes larver og andre dyr.

Levested

: Arten vokser på alle slags bund, men kun under gran, hvilket adskiller den fra alle dens forvekslingsmuligheder. Den er især almindelig i unge granbevoksninger, hvor den kan være meget talrig, og aftagende i hyppighed og talrighed med bevoksningens alder.

De senest indberettede arter i Naturbasen: