Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Mogens  Skov Andersen
    Foto: Mogens Skov Andersen
  • Fotograf: Hanne  bjørnhart
    Foto: Hanne bjørnhart
  • Fotograf: Hanne  bjørnhart
    Foto: Hanne bjørnhart

Kendetegn

: Vigtige karakterer:

Meget bløde lameller, broget i gråt, grønt og violette og med mild nøddeagtig smag og under bøg.

Hatten er indtil 8 cm. i diameter og er tør og ofte spættet i varierende matte grønlige,violette og grålige farver, der næsten kan gå over i det stålblå.

Stokken er 1-3 x 4-9 cm og hvid.

Smagen er behagelig mild og nøddeagtig.

Lamellerne er meget bløde og går normalt ikke i stykker ved nulring.

Sporefældingen er hvid.

Broget Skørhat
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Mogens Skov Andersen

Variation

: En meget variabel art.

Forveksling

: Kendes på sine grønne og violette hatfarver og lamellerne, der er så bløde, at de kan nulres uden at gå i stykker.

Spiselig skørhat har også ret bløde lameller men har en mere brunrosa hatfarve og har hathuden trukket tilbage i hatranden, så lidt af lamellerne blottes.

Visuelt lignende arter som Violetgrøn Skørhat, der også gror under bøg, har langt skørere lameller. Violetgrøn Skørhat har desuden flødefarvet sporefældning.

Blågrøn Skørhat har skørere lameller, er mild og har lædergulligt afblegende midte.

Udbredelse

: Almindelig på egnede voksesteder i hele landet.
Broget Skørhat - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Den kan træffes juni-oktober afhængigt af vejrliget.

Tidsmæssig fordeling

af Broget Skørhat baseret på Naturbasens observationer:
Broget Skørhat - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Broget Skørhat - månedlig fordeling

Biologi

: Den danner mykorrhiza med Bøg, sjældnere med andre løvtræer og nåletræer.

Broget Skørhat er en fortrinlig spisesvamp.

Levested

: Typisk ældre bøgeskov på ret mager bund.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Funga Nordica, Henning Knudsen & Jan Vesterholt et al, Nordsvamp - Copenhagen 2008, ISBN: 978-87-983961-3-0.

De senest indberettede arter i Naturbasen: