Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Dan Hua Wang
    Foto: Dan Hua Wang
  • Fotograf: Thomas  Kehlet
    Foto: Thomas Kehlet
  • Fotograf: Tim H. Hansen
    Foto: Tim H. Hansen

Atlas

: Uldhåret Pelssvirreflue overvåges i Atlasprojektet Danmarks Svirrefluer 2.0

Kendetegn

: Antennebørsten udspringer nær ved 3. leds basis. Brystet med livligt rustbrun behåring. Bagkrop med en dusk af lange, gule til gulbrune hår ved 2. leds forhjørner, ellers sorthåret, bredt hvidhåret i spidsen hos hunnen. Skinneben mørke. Vinger brunt skygget over vingemærket og ved spidsen.
Uldhåret Pelssvirreflue
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Dan Hua Wang

Forveksling

: Ligner Honningbi og andre brune bier, men bierne har længere antenner og ved basis indsnøret bagkrop. Den kan minde meget om tre andre brune vedboende svirrefluer. Bi-Pelssvirreflue (Criorhina asilica) er lidt mindre og afviger bl.a. ved ikke at have hårduske ved bagkroppens basis og have mere afdæmpet farvet pels. Brun Træsmuldsvirreflue (Brachypalpus laphriformis) har meget tykke baglår. Uldsvirreflue (Mallota cimbiciformis) har også meget tykke baglår, men i modsætning til de tre andre har den en markant bagudrettet bue på den længste ribbe i vingen.

Udbredelse

: Sjælden i Danmark; kun fundet på 12 lokaliteter i Nordøstsjælland, Sydsjælland, Lolland-Falster-Møn og Østjylland. Arten har været kendt i Danmark siden første halvdel af 1800-tallet (1843). Det latinske artsnavn betyder fnugget. Det danske artsnavn fik arten af Torp i 1994. NB! Tavlefigur 326 i Torps bog fra 1994, angiveligt forestillende C. floccosa, er C. asilica (men de oplyste funddata vedrører C. floccosa). Arten anbringes undertiden i slægten Brachymyia.
Uldhåret Pelssvirreflue - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Fra midten af maj til midten af juni.

Tidsmæssig fordeling

af Uldhåret Pelssvirreflue baseret på Naturbasens observationer:
Uldhåret Pelssvirreflue - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Uldhåret Pelssvirreflue - månedlig fordeling

Biologi

: Larven lever i træhuller og i træstubbe af løvtræer.

Levested

: Løvskove og birkemoser.

De senest indberettede arter i Naturbasen: