Bothynoderes affinis

Se alle 

 Billede

  • Fotograf: Ebbe Kristensen
    Foto: Ebbe Kristensen

Atlas

: Bothynoderes affinis overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Længde: 7-10 mm fra øjnenes forrand til dækvingespidsen.

Hovedet og pronotum er overvejende sorte eller sortbrune, sidstnævnte med hvide sider. Dækvingerne er overvejende hvide, men roden, et tværbånd lidt bag midten samt en plet foran spidsen er sorte. Følehornene er sorte, 1. leds rod er dog brunligt. Benene er grålige.

Snuden er ca. 1,5 gange så lang som bred, på midten med en fin køl, som fortil deler sig i 2. Øjnene er (set fra siden) under dobbelt så høje som brede. Pronotum har grove punkter og mellem disse uregelmæssige flade knuder. Dækvingerne er ret smalle med punktstriber, som dog kan være noget utydelige. Følehornenes 3. led er meget længere end 2. led. Bagføddernes 2. led er ikke længere end 3. led.

Bothynoderes affinis
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Kim Bang Jensen

Forveksling

: Arten er ret karakteristisk, men for det utrænede øje kan de to nedenstående arter måske forveksles.

Coniocleonus hollbergi har slankere snude og mangler de hvide pronotumsider. Derudover er dækvingernes mønster anderledes.

Cleonis pigra har lignende kropsform, men aldrig lige så hvid tegning. Desuden er dækvingernes mønster også hos denne art anderledes.

Udbredelse

: Arten er kendt fra alle dele af landet undtagen Vestjylland. Den er udbredt, men ikke almindelig.
Bothynoderes affinis - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Kan findes det meste af året, men især i foråret.

Tidsmæssig fordeling

af Bothynoderes affinis baseret på Naturbasens observationer:
Bothynoderes affinis - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Bothynoderes affinis - månedlig fordeling

Biologi

: Den foretrækker sandbund. Larven lever i roden eller rodhalsen af arter af Gåsefod og Mælde samt i Runkelroer.

Levested

: Primært ved strande.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Victor Hansen, 1968: Danmarks Fauna 69 - Biller XXI. Snudebiller

De senest indberettede arter i Naturbasen: