Se alle 

 ID-billeder

 • Fotograf: Thomas Kehlet
  Foto: Thomas Kehlet
 • Fotograf: Frede Mørch
  Foto: Frede Mørch
 • Fotograf: Frede Mørch
  Foto: Frede Mørch

Kendetegn

: På de sorte forvinger er der oftest 8 hvide og 3 gule(flødefarvede) store og små pletter. De røde bagvinger med de sorte pletter, kan minde lidt om bagkroppen, som også er rød, men har en sort uregelmæssig streg, på langs af sig.

Larvens grundfarve er sort. Ned langs dens ryg, samt på begge sider af kroppen, har den et punkteret mønster af gule og hvide pletter. Den har korte kraftige børster, men er ikke nær så behåret som andre de fleste andre bjørnespinderlarver.

Jomfrubjørn
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ruth Ahlburg

Variation

: Imago, den voksne sommerfugl, kan på forvingerne have forskellige variationer, som tilstædeværelsen af flere eller færre pletter, flere gule pletter, flere hvide pletter, eller indirekte kan have hvide eller gule pletter. Bagvingerne kan have andre mønstre, eller helt mangle det sorte pletmønster.

Ingen sønderlig variation hos larven.

Forveksling

: Kan forveksles med Euplagia quadripunctaria, men denne har et stribet tigermønster på forvingerne, og ikke pletter. Desuden er den i Danmark kun fundet én gang.

Udbredelse

: Er fundet i hele landet, undtagen Nord- og Nordvestjylland, men er mest almindelig i Nordøstsjælland, Lolland- Falster-Møn og på Bornholm.
Jomfrubjørn - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Imago juni-juli-august, larven overvintrene fra starten af efteråret til slutningen af foråret.

Tidsmæssig fordeling

af Jomfrubjørn baseret på Naturbasens observationer:
Jomfrubjørn - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Jomfrubjørn - månedlig fordeling

Biologi

: Arten begynder normalt at flyve i juni, og fortsætter så med at flyve i juli-august, i skovlysninger -og enge, om eftermiddagen, helst i solskin. Flyver til tider også om natten, hvor den kan finde på at trække. Æggene lægges på nælde, kulsukker og hindbær. Larven lever overvintrene på/i visne plantedele, og forpupper sig om foråret.

Levested

: Skovlysninger og enge med tilknytning til skov.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Morten Top-jensen & Michael Fibiger: Danmarks Sommerfugle.

Per Stadel Nielsen: Den lille Grå

De senest indberettede arter i Naturbasen: