Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Morten DD Hansen
    Foto: Morten DD Hansen
  • Fotograf: Gorm Pilgaard Jørgensen
    Foto: Gorm Pilgaard Jørgensen
  • Fotograf: Niels Sloth
    Foto: Niels Sloth

Kendetegn

: De to danske arter i slægten Coelotes: C. terrestris og C. atropos, er store, robuste, som regel ret mørke edderkopper, med kraftige, ret korte ben. De har kraftige chelicerer (kæber), og en lettere aflang, robust og til dels firkantet forkrop.
Coelotes atropos
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Morten DD Hansen

Forveksling

: De to arter i slægten Coelotes er ikke til at skelne fra hinanden overfladisk i felten ud fra habitus. Atropos er dog en smule mindre. Dog vil de med lidt berøring i nogle tilfælde krybe sammen og er derefter nemme at manipulere og vende om, sådan at et billede af epigynet kan tages, eller undersøges med håndlup uden at edderkoppen lider overlast.

Epigynet for terrestis er forholdsvis firkantet med en skarp kant fortil, hvor atropos er mere hjerteformet og afrundet. atropos: arachno.piwigo.com...591-coelotes_atropos terrestris: arachno.piwigo.com...69-coelotes_terrestris

De kan overfladisk forveksles med kartespinderne (Amaurobius sp.). Særligt den sjældne Amaurobius ferox som er en meget mørk og stor edderkop. Den er i nyere tid fundet både på Bornholm, flere dele af Sjælland, falster og nogle enkelte steder i Jylland. men er fortsat sjælden. De to andre Amaurobius arter (similis/fenestralis) er lysere, med andre bagkropsmarkeringer, og som regel en tvefarvet forkrop, med øjen-regionen en mørkere farve end den bagerste del. Til sidst kan øjen-placering bruges i adskillelsen, da ingen af forvekslingsmulighederne er i samme familie.

Udbredelse

: Atropos, er fundet en del gange på Sjælland i forrige århundrede særligt i Nordsjælland, men mangler nyere observationer. Dens nuværende status i den del af landet er derfor ukendt. Af nyere observationer kan nævnes et par i Jylland.
Coelotes atropos - udbredelseskort

Tidsmæssig fordeling

af Coelotes atropos baseret på Naturbasens observationer:
Coelotes atropos - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Coelotes atropos - månedlig fordeling

Levested

: Begge Coelotes-arterne er lavmobile, da de ikke spreder sig med flyvende sommer, men vandrer og i den forbindelse ikke forlader skoven. De findes derfor tilsyneladende kun i rester af gamle skove, der aldrig har været opdyrkede.

De senest indberettede arter i Naturbasen: