Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Linda Kjær-Thomsen
    Foto: Linda Kjær-Thomsen
  • Fotograf: Peter Christensen
    Foto: Peter Christensen
  • Fotograf: Linda Kjær-Thomsen
    Foto: Linda Kjær-Thomsen

Atlas

: Scymnus suturalis overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Længde: 1,5-2,3 mm. Forkroppen er sort, pronotums forhjørner er dog ofte lysere. Dækvingerne er overvejende brunrøde eller brungule, med sort rod- og sømparti. Hele oversiden er tydeligt lyst behåret. Følehornene er brungule eller brunlige, benene er brunlige med mørkere lår.

Kroppen er ret aflang. Pronotum er fint punkteret. Dækvingerne er kraftigt punkterede, behåringen er bagudrettet, ved skuldrene og bagtil skråt bagud- og udadrettet. 1. bugleds lårlinje når udadtil frem til leddets forrand (se figur 40, side 94 her: www.biodiversitylibrary.org...1up )

Scymnus suturalis
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ole Bidstrup

Variation

: Dækvingernes farvetegning kan variere. Den sorte rod kan mangle, således at kun sømmen er sort. Omvendt kan den sorte tegning være mere udbredt, så den røde tegning kun fremstår som et smallere længdebånd.

Forveksling

: Kan især forveksles med Scymnus limbatus, som kan ligne rigtig meget i farvetegningen. Den kan kendes på at oversidens behåring omkring og foran midten er skråt indadrettet, hvilket aldrig er tilfældet hos suturalis. Derudover er den ikke helt så aflang som suturalis og størrelsen er mindre varierende (1,7-1,9 mm). I de fleste tilfælde kan de med det samme adskilles ud fra værtsplanten, da limbatus lever på Krybende pil i modsætning til suturalis som lever på nåletræer.

Nephus redtenbacheri ( www.naturbasen.dk...nephus-redtenbacheri ) og limonii ligner ved første øjekast, men de har mindre og anderledes formet dækvingeplet. Derudover er benene gullige. Ingen af arterne er tilknyttet nåletræer

Udbredelse

: Arten er ret almindelig og kendt fra alle dele af landet.
Scymnus suturalis - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Primært april-oktober.

Tidsmæssig fordeling

af Scymnus suturalis baseret på Naturbasens observationer:
Scymnus suturalis - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Scymnus suturalis - månedlig fordeling

Biologi

: Den lever på forskellige arter af nåletræer.

Levested

: Kan findes de fleste steder med nåletræer, f.eks. nåleskov, men også på enkeltstående træer på åbne naturtyper som heder mm.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Victor Hansen, 1951: Danmarks Fauna 56 - Biller XIV. Clavicornia 2. del og Bostrychoidea

De senest indberettede arter i Naturbasen: