Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Ole Martin
    Foto: Ole Martin
  • Fotograf: Bo  Valeur
    Foto: Bo Valeur
  • Fotograf: Bo  Valeur
    Foto: Bo Valeur

Atlas

: Rhyncolus ater overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Længde: 3-3,5 mm fra øjnenes forrand til dækvingespidsen. Kroppen er sort eller brunsort med normalt lidt lysere ben og følehorn.

3. fodled er lidt bredere end de øvrige led. Følehornene er indledede foran midten af snuden. Følehornsskaftet er ca. så langt som snudens halve bredde. Snuden er ca. så lang som bred, kun lidt smallere end den øvrige del af hovedet. Øjnene er svagt hvælvede. Pronotum er længere end bredt og ret kraftigt punkteret, siderne er svagt rundede. Dækvingerne er ca. dobbelt så lange som brede med kraftige punktstriber, stribemellemrummene er næsten flade med en række fine punkter.

Rhyncolus ater
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Frederik Leck Fischer

Forveksling

: Arten er med den brede snude ret karakteristisk. De nærmeste forvekslingsmuligheder vi har i DK er Stereocorynes truncorum, Phloeophagus lignarius og P. thomsoni. De adskilles alle let ved at have væsentligt smallere og længere snude. Der findes dog flere lignende arter i landene omkring os, som kunne tænkes at dukke op i DK. Derfor er der angivet en del kendetegn i ovenstående beskrivelse. Se mere i nøglen startende nederst på denne side: www.biodiversitylibrary.org...1up

Udbredelse

: Arten er kendt fra alle dele af landet undtagen Nordvestjylland. Den er udbredt, men ikke almindelig.
Rhyncolus ater - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Arten kan findes det meste af året.

Tidsmæssig fordeling

af Rhyncolus ater baseret på Naturbasens observationer:
Rhyncolus ater - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Rhyncolus ater - månedlig fordeling

Biologi

: Arten lever i døde eller døende stammer og stubbe af løv- og nåletræer.

Levested

: Løv- og nåleskov.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Victor Hansen, 1968: Danmarks Fauna 69 - Biller XXI. Snudebiller

De senest indberettede arter i Naturbasen: