Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Hjalte Kjærby
    Foto: Hjalte Kjærby
  • Fotograf: Hjalte Kjærby
    Foto: Hjalte Kjærby
  • Fotograf: Hjalte Kjærby
    Foto: Hjalte Kjærby

Atlas

: Gul Kølledrager overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Gul Kølledrager er en lille, myrmekofil rovbille i underfamilien Pselaphinae, der måler 2-2,4 mm. Kroppen er ensfarvet rødgul, og meget smal fortil i forhold til den brede bagkrop. Antennerne er korte og tykke, omkring 1/3 længere end hovedet, som er ret langt og smalt. Øjne mangler helt. På dækvingernes baghjørner findes en tot gullige hårduske. Første frie bagkropsled dækker det meste af den synlige bagkrop. Benene er relativt kraftige.
Gul Kølledrager
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ole Martin

Forveksling

: Kan forveksles med den anden danske art i slægten, Claviger longicornis. Som navnet antyder har denne art dog betydeligt længere antenner, der er dobbelt så lange som hovedet. Det er især tydeligt på 3. og 4. antenneled, der er meget længere end brede hos longicornis, men bredere end lange hos testaceus.

Claviger longicornis er meget sjældnere i Danmark end testaceus.

Udbredelse

: Arten er kendt fra alle landsdele, men forekommer spredt. Næsten alle nye fund er gjort i Storebæltsområdet. Taget artens levevis i betragtning er det sandsynligt, at den er noget overset.
Gul Kølledrager - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Voksne individer ses fra april til juni, og igen fra september når den nye generation klækkes.

Tidsmæssig fordeling

af Gul Kølledrager baseret på Naturbasens observationer:
Gul Kølledrager - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Gul Kølledrager - månedlig fordeling

Biologi

: Ligesom de myrelevende slægter i underfamilien Aleocharinae (F.eks Lomechusa og Lomechusoides), er slægten Claviger avancerede myrmekofiler, der er helt afhængige af deres værtsmyrer.

Gul Kølledrager (Claviger testaceus) er fundet hos en række arter i slægten Lasius, men Gul Engmyre (Lasius flavus www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse er den hyppigste vært. Nede i boet lever Kølledrageren af myreæg og døde insekter myrerne har indsamlet. Derudover fodres den både direkte og indirekte af myrerne, idet den kan stjæle væske fra myrernes munddele når to myrer fodrer hindanden.

Adskillige studier (først CAMMAERTS (1995)) indikerer, at Claviger i modsætning til Lomechusa og Lomechusoides ikke bliver et accepteret individ i kolonien ved at efterligne en myrelarves feromoner, men ved i stedet at imitere et insektkadaver. Myrerne lader til at behandle Kølledrageren på præcis samme måde som et dødt insekt, og derfor transporteres billen til de kamre hvor larver og deres fødeemner opbevares. Her er der rig mulighed for at stjæle mad i form af trophallaxis (mund-til-mund overførsel), døde insekter, og myreæg. Den er naturligvis i fare for selv at blive revet i stykker og fortæret af myrerne, men den lader til at undgå denne skæbne ved at rette myrernes bid mod de særlige hårtotter, samt ved at være relativt kraftigt pansret.

Det er af og til observeret, at billen klamrer sig fast til nye, bevingede dronninger og hanner af Gul Engmyre, og det er en mulighed at arten spredes på denne måde.

Levested

: Arten er især fundet i åbent soleksponeret land, i tuerne af dens værtsmyrer.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Hansen, Victor. 1968 "Danmarks Fauna bind 77, Ådselsbiller, Stumpbiller mm.". Gads Forlag

CAMMAERTS R. 1995. Regurgitation behaviour of the Lasius flavus worker (Formicidae) towards the myrmecophilous beetle Claviger testaceus (Pselaphidae) and other recipients. Behavioural Proc-esses, 34: 241-264

Borowiec et al 2010 "New records of Claviger testaceus Preyssler, 1790 and C. longicornis Müller, 1818 (Coleoptera: Staphylinidae: Pselaphinae) in Poland with review of their habits

De senest indberettede arter i Naturbasen: