Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Andreas Boe
    Foto: Andreas Boe
  • Fotograf: Jes Elnif
    Foto: Jes Elnif
  • Fotograf: Paul Nilsson
    Foto: Paul Nilsson

Atlas

: Jordbærøresnudebille overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Længde: 4,3-5 mm fra øjnenes forrand til dækvingespidsen. Benene og følehornene er rødbrune. Kroppen er sort eller brunlig.

Alle lår har en kraftig tand, forlårenes tand er svagt tvespidset. Følehornenes 2. svøbeled (dvs. 3. led inkl. følehornsskaftet) er lidt længere end 1. svøbeled. Snuden er bredere end lang. Pronotum er kraftigt vortet, på midten med 2-4 grove længderynker. Dækvingerne er ret blanke med spredt behåring og kraftige punktstriber.

Jordbærøresnudebille
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Jens Søgaard Hansen

Forveksling

: Med pronotums kraftige længderynker vil den sjældnere Otiorhynchus desertus være eneste forvekslingsmulighed. Den har dog kun 1 grov længderynke centralt på pronotum, undertiden omgivet af svage og korte længderynker, og adskilles yderligere ved at have svagere baglårstand, mattere dækvinger og tættere dækvingebehåring.

Udbredelse

: Arten er fundet i alle dele af landet og er meget almindelig.
Jordbærøresnudebille - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Primært april-september, men da den overvintrer som voksen, kan man også støde på den i vinterhalvåret.

Tidsmæssig fordeling

af Jordbærøresnudebille baseret på Naturbasens observationer:
Jordbærøresnudebille - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Jordbærøresnudebille - månedlig fordeling

Biologi

: Larven lever ved rødder af flere forskellige planter, mens det voksne dyr begnaver blade og bark.

Levested

: Skove, overdrev, haver, parker mm.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Victor Hansen, 1968: Danmarks Fauna 69 - Biller XXI. Snudebiller

Den danske rødliste:

bios.au.dk...

De senest indberettede arter i Naturbasen: