Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Ole Dahlgreen
    Foto: Ole Dahlgreen
  • Fotograf: Mads Meilandt Sørensen
    Foto: Mads Meilandt Sørensen
  • Fotograf: Mads Meilandt Sørensen
    Foto: Mads Meilandt Sørensen

Kendetegn

: Nemoura cinerea har som imago en kropslængde på 4,8-11 mm og en vingelængde på 5,4-9,9 mm. Kroppen er mørkebrun-sort og vingerne fladt sammenfoldede og lysegrå med sort nervatur. Benene er brune med lysere partier på lårene. Halenøkkerne er stærkt reducerede, og er derfor ikke synlige ovenfra.

Nymfen er i sidste stadie 4-9 mm. Kroppen er næsten ensfarvet chokoladebrun, dog med en tynd lys midterstribe på rygpladerne. Første fodled er noget kortere end andet. Hovedet med lys pandeplet og synlige biøjne mellem de to store øjne. Hårene mellem leddene på halenøkkerne er kun ca. halvt så lange som leddene.

Grå askeslørvinge
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ole Dahlgreen

Forveksling

: Arten kan forveksles med de andre danske arter i familien Nemouridae.

Som imagines skal arter af Nemouridae helst genitalie-bestemmes.

Som nymfe kan Nemoura og Nemurella kendes fra Amphinemura og Protonemura på manglen af gælleduske under pronotum. Nemoura kan kendes fra Nemurella på at første fodled er noget kortere end andet fodled, hvorimod de hos Nemurella er omtrent lige lange.

Nemoura cinerea kan kendes fra de andre Nemoura-arter på kombinationen af en lys pandeplet, synlige biøjne mellem de store øjne og børstehår på halenøkkerne, der kun er ca. halvt så lange som leddene.

Derudover kan det noteres, at hvis man finder Nemoura i stillestående vand som damme og moser eller i stærkt forurenede vandløb, vil det næsten altid være Nemoura cinerea.

Udbredelse

: Nemoura cinerea er vores mest almindelige slørvinge og findes i hele landet.
Grå askeslørvinge - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Den er primært på vingerne fra sidste halvdel af april til første halvdel af juli, men enkelte individer er set udenfor denne periode. Nymferne kan findes fra det sene efterår, men har sandsynligvis først en passende størrelse til artsbestemmelse hen på vinteren. Dog kan arten påvirkes under dårlige forhold, hvilket forårsager nymfens udvikling til at gå langsommere, hvor arten deraf i nogle tilfælde kan have 2-årig udvikling.

Tidsmæssig fordeling

af Grå askeslørvinge baseret på Naturbasens observationer:
Grå askeslørvinge - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Grå askeslørvinge - månedlig fordeling

Biologi

: Arten lever som samler og ituriver blandt forskellige typer organisk materiale. Den har en helt enorm bred økologisk niche, og den er også tolerant overfor organisk forurening, og må anses som den mindst krævende slørvinge-art i Danmark. Eksempelvis er den fundet i vandløb stærkt påvirket af spildevandsforurening.

Levested

: Nemoura cinerea findes i langt de fleste vandløb i Danmark i større eller mindre omfang. Dog kan den synes fåtallig sammenlignet med andre slørvinge-arter på de bedste vandløbslokaliteter. Desuden forekommer arten også i moser, damme, søer og andre stillestående vande.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Wiberg-Larsen, P., 2019. Slørvinger 2015-2016. I Moeslund, J.E. m.fl. (red.): Den Danske Rødliste. Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.

Lillehammer, A. 1988. Stoneflies (Plecoptera) of Fennoscandia and Denmark, Fauna Entomologica Scandinavica Volume 21. 50-70.

Mortensen, K. 2020 Slørvinger. Natur og Museum.

Bundgaard, P. 2007 Fotonøgle til nymferne af de danske slørvinger.
VanDa. Danmarks Miljøportal.

Brittain, J. E., 1974. Studies on the lentic Ephemeroptera and Plecoptera of southern Norway, Norsk ent. Tidsskr., 21: 135-153.

De senest indberettede arter i Naturbasen: