Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Johan Kjær Prehn
    Foto: Johan Kjær Prehn

Kendetegn

: Leuctra nigra bliver som imago 4,6-8 mm i kropslængde og har vinger på 5-10,9 mm. Kroppen og benene er overvejende sorte, og de grå vinger er sammenfoldet som et kræmmerhus om abdomen, hvilket giver arten et meget slankt udtryk. Halenøkkerne stærkt reducerede, og er derfor ikke synlige ovenfra.

Nymfen bliver i sidste stadie 5-9 mm. Kropsfarven er kraftigt orange, og formen slank med korte ben i forhold til kropslængden. Niende bagkropsled ikke delt i ryg- og bugplade. Pronotum svagt bredere fortil end bagtil, samt med kraftig behåring.

Forveksling

: Arten kan primært forveksles med de andre arter af Leuctra, samt Zwicknia bifrons (Isslørvinge).

Som imagines kan Leuctra kendes fra de fleste andre slørvinger på at være små og mørke, og ved at have kræmmerhusfoldede vinger. Dog kan de potentielt ligne Zwicknia bifrons (Isslørvinge), men denne har meget lange og synlige halenøkker, hvor halenøkkerne hos Leuctra er meget små, og ikke kan ses ovenfra. Zwicknia-hanner har desuden meget korte vinger. Voksne Leuctra skal helst genitaliebestemmes, for at kunne artsbestemmes.

Nymfer af Leuctra kendes fra Zwicknia på at have en fusioneret ryg- og bugplade på niende bagkropsled, hvor de hos Zwicknia er adskilte. Desuden er pronotum en smule bredere fortil end bagtil hos Leuctra, hvor det forholder sig omvendt hos Zwicknia.

Nymfer af Leuctra hippopus kan primært forveksles med Leuctra nigra, der er forårsarter, og derfor ikke kan findes på samme tidspunkter som Leuctra digitata og Leuctra fusca, der er sommer/efterårsarter. Leuctra hippopus har meget få hår på pronotum, mens pronotum er tæt behåret på Leuctra nigra. Desuden vil levende eksemplarer af Leuctra nigra ofte være kraftigt orange, mens Leuctra hippopus ofte er mere gulbrune.

Udbredelse

: Arten hovedudbredelse er i de skovdækkede partier af Midtjylland, men findes spredt i resten af landsdelen, samt på Fyn. En relativt sjælden art.
Håret nålevinge - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Imagos flyvetid hovedflyvetid er i april-juni, men afvigende individer er registreret i juli.

Tidsmæssig fordeling

af Håret nålevinge baseret på Naturbasens observationer:
Håret nålevinge - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Håret nålevinge - månedlig fordeling

Biologi

: Arten har ligesom andre Leuctra-arter et relativt bredt fourageringsområde, da den både kan leve som samler, græsser og ituriver. Den lever blandt nedfaldne blade og organisk detritus, men kan også findes i grus. Den er en karakterart for rene skovvandløb med gode iltforhold, og er derfor også ret følsom overfor organisk forurening.

Levested

: Små skovdækkede vandløb - gerne kildefødte.

Trusler

: Organisk forurening, pesticid-forurening og hydrologiske forstyrrelser.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Wiberg-Larsen, P., 2019. Slørvinger 2015-2016. I Moeslund, J.E. m.fl. (red.): Den Danske Rødliste. Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.

Lillehammer, A. 1988. Stoneflies (Plecoptera) of Fennoscandia and Denmark, Fauna Entomologica Scandinavica Volume 21. 50-70.

Mortensen, K. 2020 Slørvinger. Natur og Museum.

Bundgaard, P. 2007 Fotonøgle til nymferne af de danske slørvinger.

VanDa. Danmarks Miljøportal.

De senest indberettede arter i Naturbasen: