Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Flemming Bornholdt
    Foto: Flemming Bornholdt
  • Fotograf: Glenna Andersen
    Foto: Glenna Andersen
  • Fotograf: Ann Kristina Simonsen
    Foto: Ann Kristina Simonsen

Kendetegn

: Det er den karakteristiske bagkrop, der til forveksling ligner en lille agurk, der har lagt navn til denne edderkoppe-art. Hanner har kropslængde på 3,5-4,5 mm, mens hunnerne bliver 4,5-9,5 mm. Hoved- og forkroppen (cephalothorax) er gulbrun til rødlig og mildt skinnende. Hannerne har brede, sorte marginalstriber på rygsiden af forkroppen (dorsalt) samt på ben-leddene. På hannernes forreste lårben (femur I) forekommer 3-4 børstehår, eller torne, hvilket kan benyttes til specifik artsbestemmelse. Hunnerne mangler disse torne, hvilket gør dem morfologisk sværere at adskille fra visse andre arter af Araniella-slægten. A. cucurbitina har meget karakteristisk, agurkelignende bagkrop (abdomen), der er æblegrøn med blegere, gullige eller hvidlige striber. På oversiden af abdomen ses to sæt sorte pletter (4 stk ialt) og yderligere 1-4 par sorte pletter findes langs siderne af bagkroppen. Derudover ses en iøjefaldende rød plet på undersiden af bagkroppen (abdomen, ventralt) oven over spindevorterne, der derfor kun er synlig nedefra.
Agurkehjulspinder
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Berit Visholm Høg

Variation

: A. cucurbitina forekommer i forskellige nuancer af lys til mørk æblegrøn, afhængig af alder, køn, udbredelse mv. Bagkroppen kan være kuglerund eller mildt aflang (elongeret). Hybrider med arten Araniella opisthosoma kan forekomme.

Forveksling

: Kan let forveksles med især Araniella opisthographa, der løbende er registreret i det meste af Danmark (inkl. Bornholm). De er svære at adskille i felten og findes ofte sammen - Dog kan hanner artsbestemmes på antallet af torne på forreste lårben, mens hunner ikke har tydelige forskelle og derfor kan være sværere at adskille.

Udbredelse

: A. cucurbitina er naturligt udbredt i Nordvest- og Centraleuropa, Tyrkiet, Centralasien og dele af Østasien, men forekommer også i dele af Nordamerika, hvor den dog antages introduceret.
Agurkehjulspinder - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Udbredt og almindelig fra maj til september.

Tidsmæssig fordeling

af Agurkehjulspinder baseret på Naturbasens observationer:
Agurkehjulspinder - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Agurkehjulspinder - månedlig fordeling

Biologi

: A. cucurbitina spinner et lille, rundt spind (i.e. hjulspind), der kan være op til 10 cm i diameter. A. cucurbitina holder sig, i modsætning til mange andre edderkop-arter, ikke skjult ved at spinde en retræte ("spind-skjul"), men sætter i stedet sin lid til sin karakteristiske æblegrønne camouflage. A. cucurbitina er generalist insektjæger og spiser primært flyvende insekter, såsom fluer, myg og bladlus, der fanges ved brug af spindet. Fangstrate og byttepræferencer kommer an på tilstedeværelsen af forskellige typer af byttedyr.

Levested

: Lever langs skovkanter, buske, hække, enge samt haver, hvor spindet sættes i den rette højde til flyvende bytte.

De senest indberettede arter i Naturbasen: