Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Elmer Pedersen
    Foto: Elmer Pedersen
  • Fotograf: Torben Nielsen
    Foto: Torben Nielsen
  • Fotograf: kai nissen
    Foto: kai nissen

Kendetegn

: Længde 41-49 cm, vingefang 65-75 cm. Vægt 500-625 gram. Mellemstor og kompakt med stort hoved og lang hale.

Adult han er umiskendelig på det røde næb, hvidt bånd fra næb over øjet til den pjuskede nakketop, orange, "vandkæmmede" bakkenbarter og orange sejl. Hunnen er mere diskret farvet med et gråt hoved, hvide "briller" og strube og sort grønbrun overside. Den har hvid bugmidte og mørkebrunt bryst og flanker, der er kraftigt hvidspættede.

Juvenil ligesom hun, men mattere og brunere med svagere hovedtegninger.

Mandarinand
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Michael Hauge

Forveksling

: Er meget svær at forveksle, men specielt hunnen kan godt forveksles med Brudeand.

Udbredelse

: Yngler i Øst-Asien, men er blevet indført til Danmark og mange andre lande. Der er fritflyvende bestande i bl.a. Englang, Irland, Frankrig og Schweiz. Findes i mange europæiske lande som undsluppen fangeskabfugl. Lever oprindeligt i søer, damme og floder på skovbevoksede steder, men også mere åbne områder om vinteren.

Er en forholdsvis sjælden yngle- og trækfugl i Danmark.

Mandarinand - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Året rundt.

Tidsmæssig fordeling

af Mandarinand baseret på Naturbasens observationer:
Mandarinand - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Mandarinand - månedlig fordeling

Biologi

: Mandarinænder bygger rede i træhulrum, helst 6-7 meter over jorden, hvor den er i sikkerhed for de fleste rovdyr, og ofte flere hundrede meter fra nærmeste vand. De forer reden med råddent træ og stumper af vegetation. Lidt efter klækning begiver ællingerne sig til kanten af redehullet, før de hopper ned til vandet, eller jorden nedenunder.

Levested

: Ses oftest i parker og søer.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
"Fugle i felten" af Lars Svensson, Lindhardt og Ringhof 2012, "Fugle- illustreret opslagsværk" diverse forfattere, Forlaget Globe 2008.

De senest indberettede arter i Naturbasen: