Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Morten Kofoed-Hansen
    Foto: Morten Kofoed-Hansen
  • Fotograf: Anne Drøgemüller Lund
    Foto: Anne Drøgemüller Lund
  • Fotograf: Yvonne Engmann
    Foto: Yvonne Engmann

Atlas

: Hindbærsnudebille overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Længde: 2,0-3,4 mm fra øjnenes forrand til dækvingespidsen. Benene er sorte, forlårene med en svag tand, mellem- og baglårene med en meget svag tand. Forskinnebenene er på indersiden i den yderste halvdel svagt krummede. Følehornene er sorte, oftest med lysere følehornsskaft. Kroppen er normalt sort, sjældent rødbrun. Oversiden er fint og jævnt lyst behåret. Snuden er længere end hovedet og pronotum tilsammen. Øjnene er små og ret udstående. Pronotum er meget bredere end langt, med ret svagt rundede sider. Scutellum er tæt hvidt behåret. Dækvingerne har kraftige punktstriber
Hindbærsnudebille
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Finn Krone

Forveksling

: Er meget nærtstående til Anthonomus brunnipennis, som adskiller sig ved at være gennemsnitligt mindre (1,5-2,4 mm), ved normalt at være mere brunlig og ved at 1. og 2. svøbeled er kortere. Den er dog i Danmark kun fundet på Tormentil, og findes derfor normalt på enge og heder, sjældent de samme steder som Hindbærsnudebille. Finder man en sort Anthonomus på planter af Rosenfamilien (undtagen Tormentil) og der ikke er Tormentil i nærheden, kan man derfor godt gå ud fra at det er Hindbærsnudebille.

Forveksles i øvrigt ind i mellem med arter af slægten Apion, men de adskilles let ved ikke at have bøjede følehorn efter følehornsskaftet. I øvrigt har de kortere følehornsskaft, og ingen af arterne har helt hvidt scutellum.

Curculio salicivorus og pyrrhoceras vil muligvis også kunne forveksles, men de adskilles let ved store og helt flade øjne mm.

Udbredelse

: Arten er fundet i alle landsdele og er meget almindelig.
Hindbærsnudebille - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: April-september

Tidsmæssig fordeling

af Hindbærsnudebille baseret på Naturbasens observationer:
Hindbærsnudebille - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Hindbærsnudebille - månedlig fordeling

Biologi

: Lever på diverse arter af Rosenfamilien, heriblandt Hindbær, Rynket rose og arter af jordbær. Larven lever i blomsterne og forpupper sig også her. Det voksner dyr spiser af bladene og blomsterknopperne.

Levested

: Haver, klitter, strande, overdrev mm.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Viktor Hansen, 1968: Danmarks Fauna 69 - Biller XXI. Snudebiller

Fugleognaturs forum:

www.fugleognatur.dk...show_message

De senest indberettede arter i Naturbasen: