Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Niels Thomad Eriksen
    Foto: Niels Thomad Eriksen
  • Fotograf: Jens Christian Schou
    Foto: Jens Christian Schou
  • Fotograf: Per Hauge
    Foto: Per Hauge

Kendetegn

: Finhvalen er slank og sort eller mørkegrå med hvid underside. På den højre side er der dog nogle grålige aftegninger. Den hvide tegning på den højre kæbe er et af de typiske kendetegn på en finhval. Rygfinnen er lav og placeret langt tilbage, og på bugen er der 50-100 bugfurer. Finhvalens blåst kan være 6 meter høj og langstrakt.

Finhvalen er på op til 27 meters længde det næststørste nulevende dyr på jorden, idet kun blåhvalen overgår den. Finhvalen er desuden en at de hurtigst svømmende hvaler og svømmer op til 32 km/t og nogle helt op til 40 km/t.

Finhval
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Niels Thomad Eriksen

Forveksling

: Finhvalen kan muligvis forveksles med Blåhval eller Sejhval.

Udbredelse

: Finhvaler findes over hele kloden og er almindelige bl.a. i Nordatlanten. Finhvalen er almindeligt udbredt i de grønlandske farvande fra maj og til først på vinteren mod nord op til omkring Uummannaq.
Finhval - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Det ses ofte at en eller to finhvaler opholder sig flere måneder i danske farvande hen over sommeren, hvor de søger føde i bl.a. de østjydske fjorde.

I Juni måned, 2010 strandede en gammel Finhval ved Vejle Fjord. Der er snak om at det er den ældste obduceret hval i verden med en alder på over 120 år.

Senest er en 18,5 meter lang han, natten til den 23 Februar 2016, strandet ved Saltum Strand, 3 km Nord for Blokhus.

Tidsmæssig fordeling

af Finhval baseret på Naturbasens observationer:
Finhval - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Finhval - månedlig fordeling

Biologi

: Finhvalerne parrer sig i november måned, mens de opholder sig ved V-Grønland og i Davisstrædet. De trækker mod syd, når isen lægger sig. Finhvalerne lever normalt i mindre flokke.

Finhvalen æder fisk, blæksprutter og krebsdyr, som den sier fra vandet med barderne.

Levested

: Finhvalen træffes af og til i Skagerrak og indre danske farvande.
Litteratur brugt til denne beskrivelse

De senest indberettede arter i Naturbasen: