Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Kasper Bertelsen
    Foto: Kasper Bertelsen
  • Fotograf: Kasper Bertelsen
    Foto: Kasper Bertelsen
  • Fotograf: Kasper Bertelsen
    Foto: Kasper Bertelsen

Atlas

: Platyderus depressus overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Længde: 5,5 - 8 mm. En smal, flad og ensfarvet rødbrunlig løbebille, som i udseende minder en del om nogle arter i slægten Calathus. Følehorn, ben og kæbepalper er rødgullige.

Oversiden er meget blank, hovedet med yderst fin punktur, som først er synlig ved ca. 20x forstørrelse. Følehornene er tæt og fint behårede fra 4. følehornsled. Indenfor hvert øje er der 2 børstebærende punkter. Pronotum er bredest lige foran midten, og langs midten med en skarp længdefure. Baghjørnerne er afrundede og bagkanten er tydeligt indbuet. Dækvingerne er næsten parallelsidede, 3. stribemellemrum med 3 punkter, som ofte er placeret i 2. eller 3. stribe. 8. stribe har en række børstebærende punker.

Platyderus depressus
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Kasper Bertelsen

Forveksling

: Calathus er typisk noget bredere. C. rotundicollis ligner mest, men har mere mat overside og kun svagt indbuet pronotumbagrand. Derudover er den normalt mørkere.

Lille Kamløber (Synuchus vivalis) ligner lidt, men har tydeligt mere rundede pronotumsider og har normalt helt sort krop.

Udbredelse

: Platyderus depressus blev fundet som ny art for landet i Værløse d. 23. april 2022 af Kasper Bertelsen: www.naturbasen.dk...platyderus-depressus. Arten er i Danmark indtil videre kun kendt fra denne lokalitet.

Platyderus depressus er ikke er i stand til at flyve. Den spredes derfor sandsynligvis mellem lande med hjælp af mennesker og er i stand til at etablere levedygtige bestande der hvor den kommer frem.

Platyderus depressus - udbredelseskort

Tidsmæssig fordeling

af Platyderus depressus baseret på Naturbasens observationer:
Platyderus depressus - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Platyderus depressus - månedlig fordeling

Levested

: Da arten er afhængig af mennesker for at blive spredt, findes den ofte nær bebyggelse, gerne hvor der er varmt mikroklima.
Litteratur brugt til denne beskrivelse

De senest indberettede arter i Naturbasen: