Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Steffen Appelquist
    Foto: Steffen Appelquist
  • Fotograf: Steffen Appelquist
    Foto: Steffen Appelquist
  • Fotograf: Belinda Andersen
    Foto: Belinda Andersen

Kendetegn

: En mellemstor edderkop. Hunnen har en kropslængde på 9-10 mm, hannen 6-9 mm.

Den er lysere i farven end dens slægtning Stor Husedderkop. For det meste er farven brun til lysebrun. Rygskjoldet har to mørkebrune bånd. Bagkroppen er gråbrun eller gulbrun med mørke pletter, der i midten er vinkelformede. Benene har mere eller mindre tydelige mørke pletter eller ringe. Hos hannen er lårene mørkebrune. Hannen er mere langbenet end hunnen (dog aldrig så ekstrem, som hannen hos den Store Husedderkop) og mørkere i farven generelt. Desuden er det sidste led på kæbepalperne opsvulmet og lige som hos hanner af andre edderkoppearter omdannet til et sekundært sædoverføringsorgan.

Lille Husedderkop
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Steffen Appelquist

Variation

: Farven og mønster på bagkroppen kan variere.

Forveksling

: Nok mest med stor husedderkop, men bortset fra størrelsen er bagkroppens tegning anderledes, og benene er svagt ringede. Hos stor husedderkop er benfarven ensfarvet mørk!

Udbredelse

: Ikke bare over hele landet men faktisk over hele verden, den er en kosmopolit.
Lille Husedderkop - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Den kan ses hele året igennem indendørs i tempererede rum.

Tidsmæssig fordeling

af Lille Husedderkop baseret på Naturbasens observationer:
Lille Husedderkop - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Lille Husedderkop - månedlig fordeling

Biologi

: De laver gerne deres fangnet i et hjørne i form af et trekantet tæppe, der udmunder fra et spinderør hvor edderkoppen opholder sig. Til forskel for den Store Husedderkop laver den et rigtigt silkerør, der er åbent bagtil som flugtvej for edderkoppen. Den er natteaktiv med dårligt syn, og den orienterer sig med de vibrationer i spindet og luftsvingninger den kan registrere. Den er et grådigt rovdyr og behandler sit bytte på samme måde som den store slægtning Tegenaria atrica. Dens livscyklus er noget uklar, også den Lille Husedderkop tilskrives en høj levealder op til 4 år, men jeg mener den holder sig indenfor maksimalt tre år. Voksne hunner kan ses hele året igennem og hanner for det meste sommeren over. Dens livsforløb afhænger af temperatur og fødetilbud det sted den lever. Parringen forgår på fredelig vis, og jeg har ikke set hanner, der har betalt eventyret med deres liv. Efter parringen lægger hunnen æg, ca. 50 ad gangen. Æggene bliver spundet ind i en linseformet kokon og anbragt på den bageste del af fangnettet eller dens nære omgivelser. Ægspindet bliver belagt med småpartikler til kamuflering, hvis edderkoppen kan finde nogen i omgivelserne. For det meste laves to til tre ægspind, afhængigt af fodersituationen. Hannen dør efter at have gennemført parringer med en til flere hunner. Hunnen dør, efter at hun har udtømt sine ægreserver.

Levested

: Den lille Husedderkop lever i og ved huse. I husene er den mange steder fortrængt af Mejeredderkoppen, men ved huse bag nedløbsrør og lignende steder er den fortsat almindelig.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Spiders of Britain & Northern Europe (Michael J.Roberts), The Hamlyn Guide to Spiders of Britain and Europe (Dick Jones), Edderkopper i hus og have (Edwin Nørgaard, Natur og Museum 91), E. Nielsen The Biology of Spiders.

De senest indberettede arter i Naturbasen: