Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Hjalte Kjærby
    Foto: Hjalte Kjærby
  • Fotograf: Henrik Stenholt
    Foto: Henrik Stenholt
  • Fotograf: Henrik Stenholt
    Foto: Henrik Stenholt

 Figur

  • Figur 1
    Figur 1. En hun der slæber værtslarven tilbage til hullet. Entomologie/Botanik, ETH Zürich / Fotograf: Albert Krebs / CC BY-SA 4.0 (se Litteratur)

Svær at bestemme!

Minder utroligt meget om myrer

Kendetegn

: Når man møder arten vil det typisk være hunnen som er en vingeløs hveps med et utroligt lighedsværn som myrer - det er endda så stærkt at forkroppen ser ud til at være opdelt i 3 sektioner, ligesom man ville se det hos mange myrearter. Hunnerne når en længde på mellem 5 og 8 mm, mens hannerne er større, 10 til 14 mm, har vinger og bagkroppen opdelt i adskillige bulede bagkropsled - hannerne minder altså mere om en almindelig sort snyltehveps. Hovedet og bagkroppen er sort mens resten af kroppen for det meste er rød og skinnende, dog i nogle tilfælde også helt sort. Antennerne er som hos de fleste snyltehvepse opdelt i næsten lige store antenneled.
Sandspringersnyltehveps
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Volker Staudt

Variation

: Snyltehvepse har det med at variere meget i størrelse og farve. Arten kan have rød forkrop som beskrevet men undertiden orange eller helt sort.

Forveksling

: Den umiddelbare forveksling man kunne falde i med den sort-røde version af sandspringersnyltehveps er Rød Skovmyre. Men der er nogle gode kendetegn der overordnet set adskiller myrer fra hvepse. Antennerne hos hvepse er oftest ikke som hos myrerne, som har et "knæk" ca. på midten. Knækket sidder gerne meget tæt på hovedet hos snyltehvepsene som også tit har antennerne nærmest parallelle og bevæger dem hektisk. Myrernes antenner stritter næsten altid vinkelret i hver sin retning, mens de bevæger dem roligt og "føler" sig ikke frem som man oplever at mange snyltehvepse gør. Hovedformen hos snyltehvepse er ofte meget kort og ikke så spidst. Forkroppen hos de fleste myrer er desuden mere kompakt og kortere, end hos Sandspringersnyltehvepsen. Hos slægten Myrmica (han, hun, arbejdere) er forkroppen også relativ lang, inklusiv to stilkled. Bagkroppen er betydeligt spidsere end hos myrerne.

Den helt sorte version kunne måske forveksles med Sort Slavemyre, men så burde man måske opsøge en optiker og få sig nogle briller.

Der findes selvfølgelig også andre vingeløse hvepse som hunnerne kan minde om. Det kunne være fra slægten Gelis. Men her er hunnen af Sandspringersnyltehvepsens tilsyneladende tredelte forkrop et godt adskillelseskendetegn fra andre hvepse.

Udbredelse

: Arten er almindelig i Nordafrika og Europa. Den er sjælden i Centraleuropa.
Sandspringersnyltehveps - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Sandspringersnyltehveps har én generation fra begyndelsen af juni til slutningen af august.

Tidsmæssig fordeling

af Sandspringersnyltehveps baseret på Naturbasens observationer:
Sandspringersnyltehveps - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Sandspringersnyltehveps - månedlig fordeling

Biologi

: Sandspringersnyltehveps parasitterer laverne af løbebillerne Cicindela, Sandspringere, altså Stor sandspringer ( www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse ), Klitsandspringer ( www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse ) og Grøn sandspringer ( www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse ). Hannerne sporer hunnerne gennem deres gode lugtesans og kan nogle gange observeres i stort antal når det er parringstid. Hunnerne spæner derefter rundt på jorden for at lede efter de huller som værtslarverne ligger i. Når den glubske sandspringerlarve er fundet i sit hul lader hvepsen sig fange af den, men er beskyttet af sit stærke exoskelet. Når larven kommer ud af hullet bøjer hvepsen bagkroppen ned og stikker larven bag hovedet. I sjældne tilfælde forlader larven sit bo under kampen (Figur 1). Larven bliver lammet af stikket og hvepsen trækker den længere ned i hullet hvor hun lægger et enkelt æg ved roden af larvens bagben. Inden hun tager videre fylder hun hullet med sandkorn, små grene og hvad der ellers ligger af småting på jorden. Ved næste sæson dukker der en ny Sandspringersnyltehveps op af hullet.

Levested

: Arten kan hovedsageligt findes i sandede naturtyper, f.eks. i grusgrave, hvor deres værter bor. Alle steder der huser sandspringere vil du måske kunne finde hvepsen.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Bwars www.bwars.com...methocha-articulata

Rolf Witt: Wespen. Beobachten, Bestimmen. Naturbuch-Verlag, Augsburg 1998

Illustrationsrettighederne CC BY-NC-ND 2.5 CH creativecommons.org...deed.da

De senest indberettede arter i Naturbasen: