Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Thomas  Kehlet
    Foto: Thomas Kehlet
  • Fotograf: Tom Rasmusen
    Foto: Tom Rasmusen
  • Fotograf: Tom Rasmusen
    Foto: Tom Rasmusen

Kendetegn

: "Hover fly parasite", eller på dansk Almindelig svirrefluesnyltehveps, 4-7 mm lang, kan med lidt øvelse nemt genkendes ved først og fremmest sin farvesammensætning på bagbenets tibia - sort-hvid-sort-orange, og derefter ved sine hvide pletter på forkroppen, hvide rander ved øjnene og det røde område på dens ellers sorte bagkrop. Dog skal man selvfølgelig altid være meget varsom ved bestemmelse af Ichneumonidae.
Almindelig Svirrefluesnyltehveps
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Svavar Andreasen

Variation

: Ligesom andre snyltehvepse varierer denne også i størrelse - primært pga sin værts beskaffenhed.

Forveksling

: Den uøvede kan nemt forveksle arten med andre mindre snyltehvepse, og især med andre svirrefluesnyltehvepse fra underfamilien Diplazontinae, fx Diplazon deletus. Sidstnævnte er dog mere gullig på sine lyse pletter og mindre rød på bagkroppen. D. deletus er iøvrigt langt mindre forekommende.

Udbredelse

: D. laetatorius er en rigtig kosmopolit. Det er sandsynligvis den snyltehveps, eller hveps i det hele taget, med den største geografiske udbredelse. Den er kendt lige fra det nordlige Canada til Argentina, fra Norge til Sydafrika, fra Japan til New Zealand, ja, selv ude på de fjerne øer i Oceanien. Da både bladlus og dermed bladluselskende svirrefluelarver nemt bliver spredt i det globaliserede landbrug, er det ikke utænkeligt at hvepsen er fulgt med jorden rundt af den grund.
Almindelig Svirrefluesnyltehveps - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Typisk fra juni til september. Imago kan af og til ses på skærmplanter, hvor de søger nektar.

Tidsmæssig fordeling

af Almindelig Svirrefluesnyltehveps baseret på Naturbasens observationer:
Almindelig Svirrefluesnyltehveps - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Almindelig Svirrefluesnyltehveps - månedlig fordeling

Biologi

: Arten er især kendt for at snylte på bladlusglade svirrefluelarver, idet hvepsen injicerer sit eget afkom i enten svirrefluernes æg eller larver. Omtrent 20 slægter af svirrefluer er bekræftet som værtsdyr. Nogle gange kan det ligne at bladlus også bliver parasitteret af Diplazon-hvepsene, men det er ikke tilfældet. Hvepsene leder blot efter, og finder tit, sine svirreflueofre i bladluskolonier.

Hannerne er ekstremt sjældne (hvis overhovedet fundet nogen sinde) og hunnerne kan formere sig ved "thelytokous parthenogenesis", hvilket betyder, at hvis de ikke bliver befrugtet, vil de æg de lægger blive til nye hunner.

Fordi værtssvirrefluerne bliver anset som nyttedyr, bliver arten betragtet som et skadedyr.

Levested

: Overalt
Litteratur brugt til denne beskrivelse

De senest indberettede arter i Naturbasen: