Burmeisters sønderjyde

Se alle 

 ID-billeder

Kendetegn

: Siphonoperla burmeisteri har som imago en kropslængde på 5,6-8 mm og en vingelængde på 6,3-8,4 mm. Kroppen er kraftigt lysegul med lidt mørkere ben. Halenøkkerne lange, og kan ses under vingerne. Vingernes grundfarve og nervatur begge lysegule. Pronotum med tynd mørk midterstribe.

Nymfen bliver 6-9 mm. Grundfarven er lysegul med mørkebrune mønstertegninger på rygplader og hoved. Lys midterstribe ned langs pronotum og resten af rygpladerne.

Forveksling

: Som imago kan arten forveksles med de 2 andre gule danske slørvinger; Isoperla grammatica og Isoptena serricornis. Den kan adskilles fra disse ved at have en tynd sort midterstribe på pronotum, hvor de to andre har et bredt lyst bånd i stedet. Yderligere kan den specifikt adskilles fra Isoperla grammatica ved at have lysegul i stedet for brun vingenervatur. Disse 3 arter kan også adskilles ved genitaliebestemmelse.

Som nymfe kan arten primært forveksles med nymfer af Perlodes- og Isoperla-arter, da disse også er gule med mørke mønster-tegninger. Den kan med sikkerhed kendes fra disse ved at have en lys midterstribe ned langs pronotum og resten af rygpladerne. Ydermere er farvetegninger ret forskelligt udformede, og en hurtig billedsammenligning af store nymfer kan oftest afgøre artsbestemmelsen.

Udbredelse

: Siphonoperla burmeisteri er en meget sjælden art i Danmark, og den findes kun i Vidå-systemet. Arten har været mere udbredt i de store danske vandløb, og er forsvundet fra Skjernå, Vorgod å, Omme å, Tarm bæk, Varde å, Lilleå, Kolding å og Grejs å. Arten har primært en nordøstlig udbredelse i Europa, og findes derfor udbredt i Norge og også Mellem- og Nordsverige. I Sydsverige er den mere sjælden, ligesom i Danmark.

Hvornår ses den?

: Imagos hovedflyvetid er i maj-juni, men enkelte individer kan forekomme i de første dage af juli. Nymferne kan observeres i vandløbene fra det sene efterår.

Biologi

: Arten er potentielt en omnivor, da der er lavet et studie af kosten hos søsterarten Siphonoperla torrentium, der dog ikke findes i Danmark. Denne kan både leve af rov, såsom dansemyggelarver og andre smådyr i vandløbet, men kan også skrabe alger, diatomer og andet grovt eller fint partikulært organisk stof. Siphonoperla burmeisteri er tilknyttet den mere stillestående bredzone i vandløbet, hvor der er tæt vegetation.

Levested

: Den er tilknyttet mellemstore-store vandløb, hvor den lever i de mere strømstille områder med vegetation.

Trusler

: Specifikt kan arten forventes at være truet af grødeskæring, da det er i grøden af vandløbet, den primært forekommer. Derudover vil organisk forurening, pesticid-forurening og regulering af vandløb være en trussel.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Wiberg-Larsen, P., 2019. Slørvinger 2015-2016. I Moeslund, J.E. m.fl. (red.): Den Danske Rødliste. Aarhus Universitet, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.

Lillehammer, A. 1988. Stoneflies (Plecoptera) of Fennoscandia and Denmark, Fauna Entomologica Scandinavica Volume 21. 50-70.

Mortensen, K. 2020 Slørvinger. Natur og Museum.

Bundgaard, P. 2007 Fotonøgle til nymferne af de danske slørvinger.

VanDa. Danmarks Miljøportal.

GBIF. Global Biodiversity Information Facility

Tixier, G. 2012. Population characteristics and feeding habits of Siphonoperla torrentium subject to varying prey, predator, and competitor abundance across an acidification gradient," Freshwater Science 31(1), 191-204

De senest indberettede arter i Naturbasen: