Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

En stor og meget vidt udbredt frøfamilie indeholdende omkring 400 arter. Den har en kosmopolitisk udbredelse, men findes dog ikke i det sydlige Sydamerika og det meste af Australien. Australien er kun repræsenteret af én art, Papurana daemeli, helt oppe på Cape York Peninsula. Medlemmerne af Ranidae forekommer fra havniveau til omkring 3000 m over havet.

Familien Ranidae omfatter frøer af meget forskellig størrelse, idet de mindste arter er ca. 3 cm, og den største (Amerikansk Oksefrø, Lithobates catesbeianus) kan blive lidt over 20 cm. Tidligere var Goliathfrø (Conraua goliath) med sine op til 32 cm familiens største art, og den er verdens største springpadde. Men i 2011 blev den art og de øvrige Conraua-arter skilt ud i en særskilt familie, nemlig Conrauidae. Disse frøer udgøres som udgangspunkt af slanke og adrætte frøer med lange bagben, relativt lange forben og svømmehud mellem tæerne på bagbenene. Men bagbenenes længde og dermed også frøernes springevne er meget variabel; nogle af de bedste springere blandt springpadder findes i Ranidae. Og der findes også kraftige arter. Mange arter har glat og fugtig hud. Pupillen er vandret.

Økologisk og adfærdsmæssigt dækker familien over en stor mangfoldighed, idet ranider forekommer på næsten alle habitattyper og nicher, men en tilknytning til ferskvand er almindelig. Ynglebiologien veksler også fra art til art, idet de fleste arter lægger æg i vand, en del på land. I langt de fleste tilfælde er haletudserne akvatiske. Enkelte arter med yngelpleje kendes.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: