Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Rene Sørensen
    Foto: Rene Sørensen
  • Fotograf: Karsten Thomsen
    Foto: Karsten Thomsen
  • Fotograf: Carsten Bjørn
    Foto: Carsten Bjørn

Atlas

: Åkandebille overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Overside og underside tydeligt håret. Hovedet er rødgulligt fortil og sort bagtil, med fremstående øjne og lange, "perlekædeagtige" følehorn. Pronotum er rødgult med sorte eller mørke sidegruber.

Dækvingerne er sorte eller sortbrune med rødgule siderande. Dækvingerne kan dog være enten gulbrune eller rødbrune. Benene er rødgule.

6-7 mm i længden.

Åkandebille
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ulf Bjerre

Variation

: Stor variation i farven på dækvingerne.

Forveksling

: Andre arter fra slægten Galerucella. Særligt kan den forveksles med arten Galerucella sagittariae. Disse to arter kan kendes fra hinanden på, at hos G. nymphaea (Åkandebille) er mellemhofternes indbyrdes afstand omtrent lige så stor som mellemhofteringens rodbredde.

Hos G. sagittariae er mellemhofternes indbyrdes afstand næppe halvt så stor som mellemhofternes rodbredde.

Udbredelse

: Almindelig og udbredt i Danmark.
Åkandebille - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Kan findes stort set hele året, bortset fra de koldeste måneder.

Tidsmæssig fordeling

af Åkandebille baseret på Naturbasens observationer:
Åkandebille - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Åkandebille - månedlig fordeling

Biologi

: Lever på åkandeblade, hvor den almindeligt ses.

Larven er op til 1 cm. Den er sort med gulgrønne tværstriber og er lys på bugen. Larven lever på oversiden af åkandeblade, vandpileurt og kragefod. Her gnaver den tynde, omkring 1 mm brede, slyngede gange på bladenes overside.

Levested

: På åkander, men kan sommetider være kommet på afveje.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Hansen, Victor, Danmarks Fauna bind 31: Biller VII, Bladbiller og bønnebiller. 1927, G.E.C. Gads Forlag.

"Små dyr i sø og å", Lars-Henrik Olsen, 3. udgave, 1. oplag, Gyldendal 2005.

De senest indberettede arter i Naturbasen: