Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Morten Kofoed-Hansen
    Foto: Morten Kofoed-Hansen
  • Fotograf: Erik Poulsen
    Foto: Erik Poulsen
  • Fotograf: Michael Carlsen
    Foto: Michael Carlsen

Atlas

: Dasytes plumbeus overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Længde: 3,5-4,5 mm. Benene har sorte lår og gullige eller gulbrune skinneben og fødder. Følehornene er sorte med lyst 2. led og normalt ligeledes lyst rodled og 3. led. Kroppen er blankt sort med svagt blyagtigt eller grønligt metalskær samt opstående og lang sort behåring iblandet fin og nedliggende gul behåring.

Hannen er kendetegnet ved slanke følehorn, som er meget længere end hovedet og pronotum tilsammen, større og mere hvælvede øjne samt smalle og omtrent parallelsidede dækvinger.

Hunnens følehorn er kun ca. så lange som hoved og pronotum tilsammen og dækvingerne er lidt bredere og svagt udvidede bagtil.

Dasytes plumbeus
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Jonas Ravn Jensen

Forveksling

: Kan forveksles med andre arter i slægten Dasytes, men de lyse skinneben adskiller den fra de fleste af slægtens andre arter, heriblandt den almindelige Dasytes aeratus, som ligner en del i form.

Dasytes fusculus har lyse skinneben og fødder, men adskilles ved at have helt sorte følehorn og således også sort 2. følehornsled, som altid er lyst hos D. plumbeus.

Udbredelse

: Arten er fundet i alle landsdele og er meget almindelig.
Dasytes plumbeus - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Maj-august, især i juni.

Tidsmæssig fordeling

af Dasytes plumbeus baseret på Naturbasens observationer:
Dasytes plumbeus - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Dasytes plumbeus - månedlig fordeling

Biologi

: Arten er blomstersøgende og er et meget almindeligt syn i f.eks. hvidtjørn og blomstrende skærmplanter først på sommeren. Larven lever i dødt ved.

Levested

: Steder med blomster i eller i nærheden af skov.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Viktor Hansen, 1938: Danmarks Fauna 44 - Biller X. Blødvinger, klannere m.m.

De senest indberettede arter i Naturbasen: