Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Birgit Knudsen
    Foto: Birgit Knudsen
  • Fotograf: Eva Scheel
    Foto: Eva Scheel
  • Fotograf: Dan Hua Wang
    Foto: Dan Hua Wang

Atlas

: Vandportulak overvåges i Atlasprojektet Danmarks Karplanter

Kendetegn

: En spæd, nedliggende og op til 25 cm høj plante, der kan være noget forgrenet, men i reglen har ret få sidegrene. Stænglen er for det meste firkantet, glat og ofte rødlig. Bladene er 1-2 cm. lange, modsatte, stilkede og omvendt ægformede til spatelformede. Bladende er lidt kødede/sukkulente.

Blomsterne sidder enligt i bladhjørnerne, med 6-talligt bloster og kun 1 griffel. Kronbladene er rødlige, kun 1 mm. lange og hurtigt affaldende. Bægret er sammenvokset, har 6 bægerflige og 6 bibægerflige, så det bliver 12-tandet, som hos den beslægtede Kattehale. Frugten er en kugleformet kapsel, som er ca. 2,5 mm.

Vandportulak
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Birgit Knudsen

Forveksling

: Vandportulak er beslægtet med Kattehale, men ligner den slet ikke. Når planten er i blomst, kendes den let på de 6-tallige blomster og den, ofte rødlige, firkantede stængel, som andre planter med en vis overfladisk lighed ikke har. I frugt kan den ligeledes kendes på den kuglerunde kapsel.

Overfladisk og ud fra voksestedet kan den på afstand forveksles med sumpformen af en vandstjerneart, men Vandstjerne har helt anderledes, reducerede blomster, ikke firkantet stængel, og stænglen er uden røde farver, og i reglen med en endestillet bladroset.

Arter af Bækarve kan have lignende voksesteder, men er langt mere spinkel og med smallere blade og betydeligt mere uanseelige blomster af en anden opbygning.

Udbredelse

: Den forekommer hist og her til temmelig sjældent i det meste af Jylland og er sjælden i resten af landet. Den overses ret let.
Vandportulak - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Blomstringstiden er juni-september.

Tidsmæssig fordeling

af Vandportulak baseret på Naturbasens observationer:
Vandportulak - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Vandportulak - månedlig fordeling

Biologi

: Enårig urt, hvis blomster bestøves af insekter eller via vandstrømme. Den deler slægt med Kattehale, som den ikke har større lighed med, men dog en 6-tallig blomst af lignende opbygning.

Det videnskabelige slægtsnavn er forklaret under Kattehale, se denne.

Artsnavnet portula er en kortform for portulaca - og hentyder til, at bladene har en vis lighed med køkkenurten Portulak.

Levested

: Vandportulak vokser på åben, fugtig, ret næringsrig bund i grøfter, tidvis oversvømmede søbredder, hjulspor, grusgrave m.v. Ofte vokser den helt eller delvis vanddækket.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Litteratur brugt til denne beskrivelse:

Den Ny Nordiske Flora (På dansk ved Jon Feilberg, ISBN 87-02-02997-9)

Dansk Flora Signe Frederiksen, Finn N. Rasmussen og Ole Seberg (redaktion) ISBN: 87-02-03032-2

Skytte-Christiansen: Danmarks Vilde Planter 1956 ff.

De senest indberettede arter i Naturbasen: