Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Steen Rabjerg
    Foto: Steen Rabjerg
  • Fotograf: Hjalte Kjærby
    Foto: Hjalte Kjærby
  • Fotograf: Morten DD Hansen
    Foto: Morten DD Hansen

 Figur

  • Figur 1
    Figur 1. Bemærk længden på de tre torne i panden samt den tydelige tornbevæbning på øjenhøjen.

Kendetegn

: En typisk kortbenet mejer med en kropslængde på 3-5 mm og benlængde på godt 1 cm. Arten giver et brunt helhedsindtryk, dog oftest med en ganske tydeligt parallelsidet mørk saddel ned over bagkroppen. Arten er ganske kraftigt tornet - de tre torne i panden er lange og fremtrædende, på øjenhøjen er der om hvert øje 3-4 tydelige torne, og endelig er siderne på forkroppen tydeligt tornede.
Lille Førnmejer
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Linda Kjær-Thomsen

Variation

: Farven og tornbevæbningens voldsomhed kan variere noget - således er visse eksemplarer ret mørke, mens andre er mere rødlige.

Forveksling

: Arten vil pga. den mørke saddeltegning meget let kunne forveksles med rektangelmejer og lille skovmejer; kommer man tilstrækkelig tæt på til at iagttage tornenes konfiguration, er der imidlertid ingen tvivl overhovedet

Udbredelse

: Arten er formentlig udbredt over hele landet, men underregistreres uden tvivl groft pga. dens lidenhed og eventuel forveksling med andre arter.
Lille Førnmejer - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Lille førnmejer er et sensommer- og efterårsdyr, og i løbet af det sene efterår forsvinder de sidste eksemplarer fra skovbunden.

Tidsmæssig fordeling

af Lille Førnmejer baseret på Naturbasens observationer:
Lille Førnmejer - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Lille Førnmejer - månedlig fordeling

Biologi

: Som andre mejere ernærer arten sig af smådyr og anden letfordøjelig føde, som den overmander i skovbunden.

Levested

: Lille førnmejer findes typisk i skovbunden og på andre fugtige lokaliteter. Den hører generelt til de arter, som ikke færdes oppe i vegetationen eller på mure og vægge.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Toft, S, 2004: "Mejerne", Natur og Museum 43(3).

Meinertz, N. Thydsen, 1962: Mosskorpioner og Mejere. Danmarks Fauna 67.

De senest indberettede arter i Naturbasen: