Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Jørgen Christiansen
    Foto: Jørgen Christiansen
  • Fotograf: Jørgen Christiansen
    Foto: Jørgen Christiansen
  • Fotograf: Charlotte Svensson og Ole Donald Mortensen
    Foto: Charlotte Svensson og Ole Donald Mortensen

Kendetegn

: Vigtige kendetegn: hvide-gullighvide grundfarver, kugleformet knold og karakteristisk lugt som rå kartofler. NB. med tydeligt grønligt skær på hatten er det Var. citrina

Hatten er indtil 10 cm. bred, først næsten halvkugleformet, siden mere udbredt; grundfarven er hvid til gulligvid, og der ofte flageagtige skæl, af samme farve som hatten, eller lidt mørkere over i det læderbrune.

Stokken er 4-12 x 0,5-2 cm. tyk, glat til noget fibret, og med en 2-4 cm. bred kugleformet knold ved basis.

Lamelsvøbet efterlader en hudagtig ring på stokken.

Lugten er typisk og ret kraftigt kartoffel-radiseagtig, men også med en parfymeret komponent. Smagen kan også minde om rå kartofler.

Kugleknoldet Fluesvamp (var. alba)
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Linda Kjær-Thomsen

Variation

: Var. citrina har tydeligt grønt skær på hatten. Denne varietet skal observeres særskilt som Kugleknoldet fluesvamp var. citrina.

Forveksling

: Snehvid Fluesvamp har ikke den udpræget kugleformede knold, og desuden fodpose op omkring det nederste af stokken; lugen er neutral til sødlig-vammel parfyrmeret, helt anderledes end Kugleknoldet Fluesvamps kartoffel-radiseagtige lugt. Snehvid fluesvampe har ikke de gullige komponenter i grundfarven, som Kugleknoldet Fluesvamp ofte har. Der findes dog en helt hvid variant af Kugleknoldet Fluesvampe, som så må kendes på de andre karakterer.

Porfyr-Fluesvamp har noget lignende kartoffel-radiselugt, men gråbrune farver på hatten, ikke nær så tydeligt kugleformet knold og ring, der anløber gråsort.

Udbredelse

: Den er meget almindelig på egnede voksesteder i hele landet, og en af de almindeligste lamelsvampe i skov af en vis alder.
Kugleknoldet Fluesvamp (var. alba) - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Kugleknoldet Fluesvamp er fremme august-november.

Tidsmæssig fordeling

af Kugleknoldet Fluesvamp (var. alba) baseret på Naturbasens observationer:
Kugleknoldet Fluesvamp (var. alba) - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Kugleknoldet Fluesvamp (var. alba) - månedlig fordeling

Biologi

: Kugleknoldet Fluesvamp danner mykorrhiza med både løv- og nåletræer.

Den regnes ikke for at være egentlig giftig, men er uspiselig p.g.a. lugten og smagen. - Den bør under ingen omstændigheder samles sammen med spisesvampe p.g.a. forvekslingsfaren m.h.t. Snehvid Fluesvamp.

Levested

: Den findes i løv- og nåleskov, både på god og mere mager bund. Den findes i reglen ikke i ny skov eller ungskov, men i skov af en vis alder.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Jan Vesterholt: Danmarks Svampe, Gyldendal 2009, ISBN: 978-87-02-07936-4

Funga Nordica , Henrik Knudsen & Jan Vesterholt (mange forfattere til de forskellige grupper), ISBN, Nordsvamp 2008, udgivet med støtte af Aage V. Jensens Fonde. ISBN 978-87-983961-3-0

De senest indberettede arter i Naturbasen: