Artsleksikon

Vælg en familie og klik dig frem til den art du leder efter, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af ordenen

Omkring 8250 arter, bestående af underordenerne af øgler (Lacertilia), ormeøgler (Amphisbaenia) og slanger (Serpentes). Øglerne udgør godt 60% af de skælklædte krybdyr. Ordenen er udbredt over hele verden, dog med undtagelse af de fleste polaregne. De fleste arter forekommer i troperne og subtroperne. Den er klart den artsrigeste og videst udbredte orden af krybdyr.

Ormeøgler har vi ikke i Danmark, men to arter lever hhv. på den Iberiske Halvø og i Tyrkiet. De er ormelignende, og de fleste er lemmeløse, men en enkelt slægt (tre Bipes-arter) har forlemmer. De ca. 170 arter af ormeøgler er subtropiske eller tropiske.

Medlemmer af denne orden har en hud, der er beklædt med hornskæl. Som regel er skællene taglagte.

Hannerne af skælklædte krybdyr besidder et dobbelt parringsorgan, idet de har to hemipeniser, hvilket ikke kendes fra andre hvirveldyr. De fleste skælklædte krybdyr er æglæggende, men nogle føder levende unger. De æglæggende arter lægger oftest æg med en fleksibel læderagtig kalkskal (gælder de to danske æglæggende krybdyrarter, Markfirben og Snog), men de fleste gekkoer lægger hårdskallede æg.

De enkelte arter er uhyre forskelligartede i størrelse og morfologi i øvrigt. De mindste arter er små gekkoer på 1,5-2 cm, de største arter er Netpython og Gul Anakonda, der kan blive over 8 m lange.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.



De senest indberettede arter i Naturbasen: