Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

En karakteristisk og let kendelig plantefamilie.

Dunhammerfamilien rummer kun få arter og er let kendelig. Der er 15 arter, hvoraf 2 i Danmark.

Bladene er lange, græsagtige, med mange luftkanaler, der gør dem lette. Også stænglen har mange luftkanaler, der gør det muligt at forsyne jordstænglen og de øvrige rodsystem med ilt efter princippet "åkandens indre vind" som er beskrevet under Nøkkerose.

Blomsterne er enkønnede, d.v.s. planten er enbo, og anbragt i et langt valseformet aks, hvor den øvre tynde del består af hanblomster, og den nedre tykke del af hunblomster.

Blomsterne er stærkt reducerede. Hanblomsterne består 2-5 (hos vore 2 arter 3) støvdragere, hvis støvtråde er delvis sammenvoksede. Hunblomsterne består af en enfrøet støvvej med en lang griffel. Blosterblade mangler altså helt! Men den stilk, der bærer hunblomsten er forsynet med lange hår, der omgiver blomsterne. Frøet frigøres sammen med stilken. Hårene fungerer som svæveanordning for frøet på mælkebøtteagtig vis, og frøspredningen er yderst effektiv; dunhammerarterne, især Bredbladet Dunhammer, er da også udprægede pionerarter, der hurtigt indfinder sig ved nye søer, markoversvømmelser, fugtige hjulspor m.v.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: