Se alle 

 Billede

  • Fotograf: Bjarne Amstrup
    Foto: Bjarne Amstrup

Kendetegn

: Fra snudespids til halerod måler Rødmusen 8-14 cm. Halen måler ca. 5 cm. Rødmusen kendes på den karakteristiske rødbrune ryg. Ørerne er ret store for en studsmus at være. Øjnene er større end hos markmus, men meget mindre end hos de ægte mus. Halen er ca. halvt så lang som kroppen. Undersiden er hvidgrå.
Rødmus
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Ole Hetland

Variation

: Varierer en smule.

Forveksling

: Kan let forveksles med de 2 arter markmus, der dog har meget mindre ører og meget kortere hale. Mosegrisen er meget større.

Udbredelse

: Rødmusen er en af Danmarks almindeligste mus og er udbredt i det meste af landet, men mangler på mange småøer.
Rødmus - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Rødmus ses hele året.

Tidsmæssig fordeling

af Rødmus baseret på Naturbasens observationer:
Rødmus - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Rødmus - månedlig fordeling

Biologi

: Rødmusen lever mest af forskellige frø, nødder og bær, men lever af rigtig mange andre ting bla. svampe, friske planter, insekter og edderkopper.

Ynglesæson fra marts til november-december. På den tid kan den nå at få ca. 5 kuld unger. I hvert kuld er der ca. 3-5 unger. Den er drægtig i tre uger. Rødmusen bliver som regel 1,5 år i naturen.

Levested

: Rødmus er ekstremt almindelig i skove, krat og lignende med tæt undervegetation. Arten er også meget almindelig i haver og parker, så længe der er gode levesteder. Den kan også træffes i skure, udhuse og lignende.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Dansk Pattedyr Atlas

De senest indberettede arter i Naturbasen: