Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Wolle Badura
    Foto: Wolle Badura
  • Fotograf: Gert S Laursen
    Foto: Gert S Laursen
  • Fotograf: Mathias Holm
    Foto: Mathias Holm

Kendetegn

: Lille køllesværmer har et vingefang på 22-32 mm og det mindste medlem af Zygaena-slægten, i Danmark. Forvingerne er mørke og lettere transparente, har 5 store røde pletter, afrundet vingespidser og en sort kant. Bagvingerne er røde og kan anes igennem forvingerne.
Lille Køllesværmer
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Bjarne Nielsen

Variation

: Lille køllesværmer kan have variationer i størrelsen af pletterne og i den generelle størrelse. Nogle individer af lille køllesværmer bliver store nok til at overlappe med femplettet køllesværmer.

Forveksling

: Kan forveksles med engkøllesværmer og femplettet køllesværmer.

Lille køllesværmer er den mindste af de tre og kan kendes på de transparent vinger med sort kant.

Engkøllesværmer er den næst mindste og er metallisk sortblå, samt har fem store røde pletter hvor to eller flere ofte er sammensmeltet, hvilket lille ikke får. Dette er dog ikke altid tilfældet, og så skal man kigge på pletternes form, hvor de er meget mere sjusket på eng, og ligner nærmest maling pletter.

Femplettet køllesværmer er den største, og er som eng, metallisk sortblå, og har fem store røde pletter på overvingen. En slidt femplettet, kan få transparente forvinger, men der er altid lidt metallisk bestøvning på vingerne, og så har den heller ikke sort kant og ligeså afrundet vingespidser som lille. Følehornene og køllerne på femplettet er også længere og kraftigere end lille, og midtpletten er mere afrundet på femplettet, i forhold til på lille.

Udbredelse

: Spredte bestande, men var tidligere almindelig i det meste af landet. I Danmark holder den kun til I Jylland og på Sjælland, hvor de nuværende største bestande er omkring Midtjylland fra Addit Hede og op til Silkeborg, ved Nordøstsjælland hvor der er store bestande omkring Furesø og langs Nordsjællands kyster.
Lille Køllesværmer - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Flyvetiden er fra juni og ind i juli.

Tidsmæssig fordeling

af Lille Køllesværmer baseret på Naturbasens observationer:
Lille Køllesværmer - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Lille Køllesværmer - månedlig fordeling

Biologi

: Dagaktiv og er en ivrig blomsterbesøger. Den er specielt glad for blåhat, som den ofte ses på med op til flere individer. Flugten er lodret, og meget ubalanceret, ligesom de andre medlemmer af Zygaena-slægten.

Æggene lægges på ærteblomster, som f.eks. almindelig kællingetand, musevikke og gul fladbælg.

Levested

: Fugtige områder som f.eks. enge, ofte nær søer. De kan dog også ses andre steder, men vigtigst er dog at området har en stor blomsterflora.
Litteratur brugt til denne beskrivelse

De senest indberettede arter i Naturbasen: