Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Wolle Badura
    Foto: Wolle Badura
  • Fotograf: Gert S Laursen
    Foto: Gert S Laursen
  • Fotograf: Egon Krogsgaard
    Foto: Egon Krogsgaard

Kendetegn

: Lille Køllesværmer har et vingefang på 22-32 mm og den mindste af slægten Zygaena i Danmark. Forvingerne er mørke og lettere transparente, har 5 store røde pletter, afrundet vingespidser og en sort kant. Undervingerne er røde og kan anes igennem forvingerne.
Lille Køllesværmer
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Bjarne Nielsen

Variation

: Lille Køllesværmer kan have variationer i størrelsen af pletterne og i den generelle størrelse. Nogle individer af Lille Køllesværmer bliver store nok til at overlappe med Femplettet Køllesværmer.

Forveksling

: Kan forveksles med Engkøllesværmer og Femplettet Køllesværmer.

Lille Køllesværmer er den mindste af de 3 og kan kendes på de transparent vinger med sort kant.

Engkøllesværmer er den næst mindste og er metallisk sortblå, samt har 5 store røde pletter hvor 2 eller flere pleger at være sammensmeltet, hvilket Lille Køllesværmer ikke får. Dette er dog ikke altid tilfældet, og så skal man kigge på pletternes form, hvor de er meget mere sjusket på Engkøllesværmer, og ligner nærmest maling pletter.

Femplettet Køllesværmer er den største og er som Engkøllesværmer metallisk sortblå og har 5 store røde pletter. En slidt Femplettet Køllesværmer kan få transparente forvinger, men der er altid lidt metallisk bestøvning på vingerne, og så har den heller ikke sort kant og ligeså afrundet vingespidser som Lille Køllesværmer. Følehornene og køllerne på Femplettet er også længere og kraftigere end Lille Køllesværmers, og midtpletten er mere afrundet på Femplettet i forhold til på Lille.

Udbredelse

: Spredte bestande, men var tidligere almindelig i det meste af landet. I Danmark holder den kun til I Jylland og på Sjælland, hvor de nuværende største bestande er omkring Midtjylland fra Addit Hede og op til Silkeborg, ved Nordøstsjælland hvor der er store bestande omkring Furesø og langs Nordsjællands kyster.
Lille Køllesværmer - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Flyvetiden er fra juni og ind i juli.

Tidsmæssig fordeling

af Lille Køllesværmer baseret på Naturbasens observationer:
Lille Køllesværmer - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Lille Køllesværmer - månedlig fordeling

Biologi

: Dagaktiv og er en ivrig blomsterbesøger. Den er specielt glad for blåhat, som den ofte ses på med op til flere individer. Flugten er lodret, og meget ubalanceret, ligesom de andre medlemer af Zygaena slægten.

Levested

: Fugtige områder som f.eks. enge, ofte nær søer.

De senest indberettede arter i Naturbasen: