Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Frank Overgaard Nielsen
    Foto: Frank Overgaard Nielsen
  • Fotograf: Tania Jensen
    Foto: Tania Jensen
  • Fotograf: Tania Jensen
    Foto: Tania Jensen

Kendetegn

: Vingefang: 35-41 mm. Forvingerne er grålige med flere sorte, bølgede bånd. Der er desuden et par fremtrædende, takkede hvide bånd på tværs, og et helt hvidt område ved vingeroden. Bagvingerne er hvidlige.
Gråbæltet Uglespinder
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Frank Overgaard Nielsen

Variation

: Båndene (både de sorte og hvide) på forvingerne, kan variere i klarhed og antal bugtninger.

Forveksling

: Kan forveksles med sin nære slægtning O. duplaris. Denne har dog slørede tegninger på forvingerne, og det (hos fluctuosa) hvide område ved vingeroden er gråt.

Udbredelse

: Er udbredt omend lokal på Midt- og Sydsjælland og i Østjylland. I Nordøstsjælland og på Lolland-Falster-Møn, samt Bornholm, er den almindelig, ofte talrig. Den er meget sjælden i Sønder- og Nordøstjylland, og på Fyn og de dertil tilhørende småøer. I Vestjylland og Nordvestjylland er arten aldrig fundet.
Gråbæltet Uglespinder - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Flyvetiden er fra først i juni til først i august. Larven i juli-oktober.

Tidsmæssig fordeling

af Gråbæltet Uglespinder baseret på Naturbasens observationer:
Gråbæltet Uglespinder - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Gråbæltet Uglespinder - månedlig fordeling

Biologi

: Som de andre halvspindere tiltrækkes fluctuosa kraftigt af lys. Larven lever på birk.

Levested

: Lokaliteter med store mængder birk, ofte birkeskove eller tilgroede højmoser.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Michael Fibiger & Morten Top-Jensen: Danmarks Sommerfugle, 2009.

Per Stadel Nielsen: Den lille Grå, 2000.

De senest indberettede arter i Naturbasen: