Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Klaus Bek Nielsen
    Foto: Klaus Bek Nielsen
  • Fotograf: Linda Kjær-Thomsen
    Foto: Linda Kjær-Thomsen
  • Fotograf: Finn Krone
    Foto: Finn Krone

Atlas

: Ochthebius minimus overvåges i Atlasprojektet Danmarks Biller

Kendetegn

: Længde: 1,8-2 mm. Oversiden er mørkt bronzefarvet, ofte med brunligt gennemskinnende dækvinger. Benene er rødgule. Følehornene og kæbepalperne er gullige med brunlige ydre led.

Hovedet er ret kraftigt punkteret med 2 tydelige pandegruber. Pronotum er ca. dobbelt så bredt som langt og ret kraftigt punkteret med en skarp midtfure. Siderne har bagtil en fin indskæring.

Dækvingerne har kraftige punktstriber, som er meget kort og utydeligt behårede. Mellemrummet mellem 1. og 2. punktstribe har ikke en punktstribe fortil.

Ochthebius minimus
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Linda Kjær-Thomsen

Forveksling

: Ochthebius dilatatus ( www.fugleognatur.dk/gallery... ) og auriculatus ligner, men har meget kraftigere indskæring i pronotums sider bagtil og pronotums midtfure er bredere, med 2 gruber på hver side, som mangler hos minimus.

Ochthebius marinus ( www.fugleognatur.dk/gallery... ) har mere grønligt skær på forkroppen, normalt tydeligt lysere dækvinger og mangler pronotums midtfure. Derudover er den slankere.

Udbredelse

: Arten er kendt fra alle dele af landet og er almindelig.
Ochthebius minimus - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Kan findes året rundt. Om vinteren findes den ofte i stormopskyl.

Tidsmæssig fordeling

af Ochthebius minimus baseret på Naturbasens observationer:
Ochthebius minimus - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Ochthebius minimus - månedlig fordeling

Biologi

: Er tilknyttet fersk- og brakvand. Kan både findes i stillestående og rindende vand

Levested

: Strandenge, søer, bække og lignende.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Hansen, Victor (1931): Danmarks Fauna bd. 36. Biller IX: Vandkærer. G.E.C. Gads Forlag, København.

Beetlebase.com:

beetlebase.com/catalogus_art...

De senest indberettede arter i Naturbasen: