Ogcodes gibbosus

Se alle 

 ID-billeder

Kendetegn

: Længde 4-7 mm. Kuglefluer er små fluer med lille, kuglerundt hoved, kraftigt udviklet bryst og kugleformet oppustet bagkrop. Øjnene er meget store og sammenstødende hos begge køn. To repræsentanter for familien er fundet her i landet.

Han: Hovedet sort, meget lille og dybtsiddende. Antenner (sidder nær munden, under øjesømmen. 2 oceller) er brunsorte, antennebørster lysere. Brystet blanksort og scutellum glinsende; med korte, gulgrå hår. Bagkroppens overside elfenbensfarvet, de enkelte tergiter med brede, sorte tværbånd, der især på 2. og 3. tergit er bredest på midten og på siderne. Undersiden hvidlig med smalle, sorte halvbånd langs forrandene. Vinger klare med lyst brunlige eller hvidlige årer - subcosta er kraftig; radius 2-grenet, den forreste gren kraftig og parallel med vingens forrand, den bageste går skråt bagud og ender blindt. De øvrige 3-4 årer ganske svage og endende blindt. Svingkøller hvidgule. Hofter og lår brunsorte, spidsen af lårene samt skinneben og tarser lysebrune.

Hun: Tergitternes mørke tværbånd bredere end hos hannen; kun smalle, gule bagrande.

De voksne fluer ses mest siddende på tørre grene og på undersiden af blade, ofte i nærheden af fugtige steder. Det er meget sløve dyr, der kun flyver i varmt solskinsvejr. De kan stå stille i luften som svirrefluer.

Forveksling

: Kan vel forveksles med den anden art af kuglefluer, Acrocera orbiculus, som er fundet i Danmark.

Udbredelse

: Udbredt, men ikke almindelig. Kendt fra Jylland (Rold skov og Silkeborg), Sjælland (Alindelille fredskov, Jægerspris, Frederiksholm, Hareskov, Ryget, Hillerød, Næstved og Vordingborg) samt Lolland og Falster.

Udbredelse i øvrigt i Nord- og Mellemeuropa.

Hvornår ses den?

: Flyver fra midt i juni til begyndelsen af august.

Biologi

: Hunnerne lægger flere tusinde, ganske små æg på grene og lignende steder.

Larverne er snyltere hos edderkopper, idet de lever i disses bagkrop eller i deres æghylstre. De nyklækkede larver er meget bevægelige, kravler rundt på iglemaner eller springer ved hjælp af de to par lange springbørster. Værten opsøger de selv og borer sig ind i dens bagkrop. Herinde forandrer de totalt form, idet tergit- og sternitplader såvel som børster, hæfteorgan og springbørster forsvinder. Denne larveform sidder med bagenden fæstnet i en af edderkoppens lungetracheer og med hovedet i dens fedtlegeme. Larven overvintrer i værten og forpupper sig det følgende forår efter først at have boret sig ud. Puppen er glat og uden torne. Brystet længere end bagkroppen og stærkt hvælvet.

Levested

: Forekommer gerne i skov.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Danmarks fauna, bind 66. Leif Lyneborg, Tovinger 2. København 1960.

De senest indberettede arter i Naturbasen: