Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.

 Beskrivelse af familien

En meget lille plantefamilie med kun 3 arter, hvor de 2 findes i Danmark/Norden.

Ud fra molekylærbiologiske og strukturelle undersøgelser sættes familien sammen med Åkandefamilien i Åkandeordenen, selv om slægtsskabet er alt andet end umiddelbart indlysende.

Familiens arter er rodløse, flerårige vandplanter, som optager al deres næring gennem de kransstillede blade. De er enbo med særskilte han- og hunblomster på samme plante. Blomsterne er ganske små og uanseelige. De sidder enkeltvis i bladkransene og har mange smalle blosterblade. Bestøvningen finder sted under vandet, hvor støvknapperne ved modenhed løsner sig fra hanblomsterne og svæver omkring i vandet og afgiver deres pollen. Hanblomsten har 10-20 støvdragere med meget korte stilkede støvknapper. Hunblomsten består af en enbladet støvvej med en lang tynd griffel og klæbrigt støvfang, der kan opfange pollenet som svæver omkring i vandet.

Frugten er en nød.

Vegetativ formering ved afrevne stængelstykker og skudspidser spiller en stor rolle. De unge skud overvintrer på søbunden.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: