Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Kristoffer Hullie
    Foto: Kristoffer Hullie
  • Fotograf: Kristoffer Hullie
    Foto: Kristoffer Hullie
  • Fotograf: Kristoffer Hullie
    Foto: Kristoffer Hullie

Kendetegn

: Bjørnedyr er mikroskopiske dyr beslægtet med leddyr. De fleste arter er mellem 0,2 og 0,5 mm som fuldvoksne og kæmperne bliver op til 1,5 mm.

Slægten Echiniscoides tilhører klassen Heterotardigrada som lettest genkendes fra den anden bjørnedyrsklasse Eutardigrada på at kløerne sidder enkeltvis hos Heterotardigrada men sammen to og to hos Eutardigrada. Størrelsen på dyrene varierer fra cirka 0,06 til 0,08 mm for nyklækkede larver til 0,35mm for meget store dyr. Echiniscoides kan let genkendes på at den afhængig af art har mellem 6 og 12 kløer pr ben hvorimod alle andre bjørnedyr kun har fire kløer pr ben.

Slægten kan let genkendes fra andre slægter under mikroskopet også af nybegyndere men inden for slægten er adskillelsen noget rod og jeg vil ikke mene at ordentlig morfologisk adskillelse kan lade sig gøre på nuværende tidspunkt. Der er sandsynligvis to arter i DK og en eller to mere hvis man inkluderer Færøerne og Grønland.

Mangekloet Bjørnedyr
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Kenneth Persson

Variation

: I Danmark varierer antallet af kløer på forreste ben fra otte til ti. Denne variation er muligvis mellem arter og det er muligt at kloantal er en brugbar adskillelseskarakter imellem arterne. Heterotardigraderne kommer kun af med afføring i forbindelse med hudskifte og igennem et stadie sker der derfor en gradvis farvning fra helt hvid over brune toner til sort af tarmen efter hvor langt den er i hudskiftet og derved hvor mange affaldsstoffer tarmen indeholder.

Forveksling

: Slægten Batilipes har 6 vedhæng pr ben men disse er sugekopper og ikke kløer. Denne slægt forekommer desuden udelukkende såkaldt interstitielt hvilket vil sige at Batilipes lever imellem sandkorn i sedimenter. Der findes sandsynligvis ikke Echiniscoides i dette habitat i DK men interstitielle arter er kendt fra USA.

Udbredelse

: Echiniscoides er i Danmark meget almindelig alle steder hvor Semibalanus forekommer, ruren er i tilbagegang i det nordlige sjælland hvor den udkonkurreres af brakvandsruren og i takt med at Semibalanus går tilbage forsvinder Echiniscoides også. Slægten er kendt fra stort set hele verden men de enkelte arter har mindre udbredelser.
Mangekloet Bjørnedyr - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Dyrene kan findes på alle tidspunkter af året og der er næppe nogen udpræget sæsonvariation. Der er dog ikke lavet detaljerede studier over dette så det er kun baseret på egne observationer.

Tidsmæssig fordeling

af Mangekloet Bjørnedyr baseret på Naturbasens observationer:
Mangekloet Bjørnedyr - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Mangekloet Bjørnedyr - månedlig fordeling

Biologi

: Slægten lever i Danmark især i tilknytning til rurer af arten Semibalanus balanoides i den øverste tidevandszone hvor de findes imellem pladerne på rurerne. Slægten findes desuden i mindre mængder på den trådformede alge Entomorpha. Der er desuden et gammelt og mærkeligt fund fra kappehulen af blåmuslinger. Hvis dette genfindes vil jeg meget gerne kontaktes.

Levested

: I tidevandszonen fra bølgernes sprøjtezone og ned til den laveste tidevandszone.

De senest indberettede arter i Naturbasen: