Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Frede Scheye
    Foto: Frede Scheye
  • Fotograf: Ebbe Kristensen
    Foto: Ebbe Kristensen
  • Fotograf: Thomas  Kehlet
    Foto: Thomas Kehlet

Kendetegn

: Hatten er normalt 10-15 cm i diameter, tør, lys brun til beige (gulbrunlig), ofte småt "opsprukket" eller skællet (det kræver en lup at se det), fint filtet.

Rørene er først hvide og fine, senere bliver de gule og til sidst olivengrønne grundet sporerne, som en del andre svampe fra Boletaceae, og så er rørene fine og rund-cylindriske.

Stokken er hvidlig, lysebrun eller blegt brun, forsynet med et ret tydeligt og groft net i forhold til Karl Johan. Nettet er hvidligt til lysebrunt, kan dække hele stokken eller det øverste af stokken (som regel de mørke eksemplarer).

Kødet er hvidt, og smagen er mild nøddeagtig (som hasselnød).

Sommer-Rørhat
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Yvonne Engmann

Variation

: Sommer-Rørhat kan være meget mørk og ligne Karl Johan uhyggeligt meget, men finder man disse rørhatte i juni-juli kan man være næsten sikker på, at det er Sommer-Rørhat. Senere skal man til at bruge kendetegnene nøje: især nettet på stokken og den tørre hat med en let følelse af filt, det nemmeste er dog, at hathuden let går i stykker, når man forsøger at ridse i den, mens den er gummiagtig sej hos Spiselig Rørhat.

Forveksling

: Sommer-Rørhat kan især forveksles med Karl Johan (Spiselig Rørhat) (Bolétus edlis), men hatten er generelt mørkere hos Karl Johan, fugtig, og så er nettet normalt heller ikke så fremtrædende hos Karl Johan.

Karl Johan har en elastisk-sej hathud, som faktisk er svær at skære i, mens den er skør hos Sommer-Rørhat.

Sommer-Rørhat og Karl Johan smager ens og anvendes ens, så det er ikke nogen katastrofal fejltagelse at forveksle dem, (undtagen for observationen ;-)

En anden forvekslingsmulighed er Galde-Rørhat (Tyloplus félleus), men denne svamp vokser meget ofte i nåleskov, og så vil en lille smagsprøve hurtigt afsløre om det er galden: at tage en LILLE bid af denne svamp er ligesom at smage på et mix af diverse stærke og bitre krydderier, (man spytter det hurtigt ud). Den har groft net på stokken, og så bliver rørene lyserøde ved berøring.

Udbredelse

: Ganske almindelig svamp i de danske skove.

God jagt.

Sommer-Rørhat - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Den ses fra juli til slutningen af august, sjældent dog også i begyndelsen af september.

Tidsmæssig fordeling

af Sommer-Rørhat baseret på Naturbasens observationer:
Sommer-Rørhat - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Sommer-Rørhat - månedlig fordeling

Biologi

: Findes de samme steder som Karl Johan, men dens sæson starter tidligere og slutter tidligere end Karl Johans, og så findes Sommer-Rørhat kun under bøg og eg.

Levested

: Under bøg og eg, oftest bøg, men aldrig under nåletræ.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
De danske svampenavne, en pdf udgivelse af Jens H. Petersen & Jan Vesterholt; samt Jens H. Petersens nye bestemmelsesnøgle (2010) www.mycokey.com...DanmarksSvampeatlas-Boletus.pdf

De senest indberettede arter i Naturbasen: