Observation af Kirsebærtakvinge

Indberettet af: Emil Bjerregård
107 visninger
20. april 2019
RE

Kirsebærtakvinge (Nymphalis polychloros) 1 Imago


Hovedstaden


Puha...jeg ved næste ikke hvor jeg skal begynde, og hvad jeg skal skrive. Men nu forsøger jeg. Det har virkelig været en speciel dag. D. 20. april 2019 vil fremover altid stå som noget særligt og mindeværdigt for mig.

Planen var som udgangspunkt igen bare et rubi-raid i NEZ. Tog tidligt afsted fra Hvidovre med bøvlet offentlig transport til Hillerød, hvorfra jeg cyklede ud i Gadevang. Her ligger nogle gamle flotte tørvemoser af forskellig karakter, som altid er et besøg værd for en ægte tørvemose-fanatiker. Her fandt jeg 1 rubi ved Hjortesøle, 3 rubi i Nørresø og 2 rubi i Hovmosen. Fint.

Herfra var planen at rykke mod Asserbo. Tænkte lige om jeg ikke kunne score en malvae eller en antiopa. Startede i brandbæltet ved Melby Overdrev, men fandt ikke rigtig noget. Til gengæld blev jeg lettere chokeret da en melding om 1 stk. Østlig Takvinge, Nymphalis xanthomelas, tikkede ind på telefonen fra Røsnæs. Ej, mand, hvor er jeg uduelig. Jeg kan ikke engang finde en dansk antiopa i år uden for Pinseskoven, var tanken. Lidt frustrerende når jeg havde forberedt mig og holdt mig godt opdateret med alle meldingerne i landene omkring os. Måske fatalt jeg brugte for mange dage dette forår i Skåne og Blekinge på polychloros og xanthomelas.

Nå, men blev hooked på noget mere takvingelusk, og droppe rubi-planerne. Melby Overdrev gav kun et par rubi, og i Bølleljungen var der ligeledes et par rubi, men ingen antiopa. Jeg var under pres, og måtte simpelthen tage mig sammen, og finde et hit. Besluttede mig derfor at køre sydpå fra Asserbo, for at tjekke gode lune hjørner ved Arenakke, Arresødal og Sonnerup Skov. Alle supergode steder, hvor der blev fundet en del xanthomelas i forbindelse med invasionen 2014-2015. Ved Arenakke blev det sommerfuglemæssigt ikke til ret meget. Det bedste var en lathonia, men til gengæld fik jeg en flot Sort Glente lige i hovedet, så det var da meget godt.

Tjekkede efterfølgende lidt lune hjørner omkring Vinderød, men kun ganske overfladisk, og det gav da heller ikke noget. Herefter var Arresødal målet. Gik det hele igennem, men fandt ikke noget på de sædvanlige lune hjørner inde i parken. Jeg rykkede videre i retningen af Frederiksværk Station. Undervejs da jeg kommer cyklende ved krydset hvor Hillerødvej krydser Torvegade-Arresødalvej, spotter jeg ud af øjenkrogen på venstre side af vejen, dvs. mange meter væk, en ensfarvet relativt stor takvinge jeg ser i et splitsekund dykke ned i en lille firkant med en smule tørt græs. Stopper op, kigger mig lige for, og kører på tværs af vejen, når bilerne er passeret.

GIIIIIISP. Opdager den siddende i vegetationen på afstand, og det er kraftedeme en af de sjældne. For fanden dag også. Desværre ser jeg dyret så kort, dårligt og på for stor afstand, at jeg faktisk troede det var en xanthomelas i første omgang. Desværre tager den hurtigt STOR højde, og JERNER derudaf i nordlig retning. Var ikke helt glad for den. Var sgu lidt usikker på om det var den ene eller den anden, og begyndte at få fornemmelsen af at jeg lige havde smidt et hit væk, og at dette bare måtte gå som en sp. Men tog en meget hurtigt beslutning, og forlod vejkrydset, og cyklede ned til Arreøsdal, da jeg havde set dyret nogenlunde havde fløjet i den retning. Måske håbløst, men det var nu engang det bedste sted jeg i denne meget stressede situation kunne komme i tanke om. Jeg vidste der var nogle gode muldvarpeskud, hvor især Martin Bjerg har haft stor succes med at luske adskillige xanthomelas op gennem tiden. Pust pust, den fik alt hvad den kunne trække i pedalerne - Lance Armstrong ville have haft svært ved at følge med.

Og jeg når knap nok at komme ind i Arresødal før jeg genfinder dyret, og får endelig set den ordentligt - FOR FANDEN I HELVEDE DA OGSÅ MAND. DET ER SIMPELTHEN BARE FUCKING LØGN. En klar, klassisk Kirsebærtakvinge, Nymphalis polychloros. Intet at tage fejl af. Utroligt jeg kunne fejlvurdere den i første omgang, men det var også en meget dårlig obs. For dyrets identitet var jo nem nok. Ringede lidt rundt, 5 mand fik set den, og alle fik ny art og en stor oplevelse. For især Martin Bjerg, der kommer adskillige gange årligt i Arresødal, og har haft store traumer med netop polychloros et par gange, særligt husker alle vel Hornbæk-tragedien i 2004, så jeg var særligt glad for, at han også fik den at se. Han havde ledt sammen med Kaj Dahl hele dagen i Helsingør-området, og bl.a. fundet en antiopa, så en fed afslutning for dem. Kaj hentede ovenikøbet øl til os alle, tak for det. Martin var så heldig at den ovenikøbet satte sig på både på hans hat og hans ryg. Det er del ikke mange der kan prale af i DK.

Dette har længe været min drømmeart nr. 1, og har brugt så godt som hver eneste dag i det tidlige forår det var muligt på at luske rundt på alle de gode lokaliteter i NEZ, i mange år efterhånden, og blive ved, ved og ved med at tjekke mit lokale patch. Og at det så ENDELIG lykkedes med en polychloros blandt de mange xanthomelas jeg har fundet gennem tiden, er næsten ikke til at fatte.

Nå, men hvis vi lige skal tilbage til det seriøse - Nymphalis polychloros har været en særdeles stor sjældenhed i Danmark siden år 2000. Dette er det 14. danske sikre fund siden årtusindskiftet. Fundene fordeler sig således.

1 eks. 6-8-2000, Snogebæk B, 1 eks. 6-5-2004, Egebæksvang NEZ, 1 eks. 9-5-2004, Borrelyng B, 1 eks. 26-7-2008, Brattingsborg Skov EJ, 1 eks. 26-7-2010, Brattingsborg Skov EJ, 1 eks. 9-5-2011, Kongelunden NEZ, 1 eks. 11-5-2011, Hydeskov LFM, 1 eks. 21-5-2011, Hydeskov LFM, 1 eks. 17-6-2013, Jydelejet LFM, 1 eks. 26-4-2014, Vallø Storskov SZ, 1 eks. 29-5-2014, Tversted Klitplantage NEJ, 1 eks. 6-4-8-4-2015, Gerlev SZ, 1 dødt eks. 22-4-2015, Gammel Holte NEZ, 1 eks. 6-4-2019, Bodilmølle EJ og nu 1 eks. 20-4-2019, Arresødal NEZ.

Så de bliver da fundet jævnligt, men man skal sgu selv finde dem i hovedreglen, da de ikke bliver det samme sted alt for længe af gangen som regel - og derfor en meget svær art i Danmark som mange mangler. Men nu er der altså nu fundet 2 polychloros og 1 xanthomelas i Danmark dette forår, med Brian Kristensens strålende xanthomelas-fund fra Røsnæs her til eftermiddag. Holland har under denne invasion af begge arter nu tocifrede antal xanthomelas, og afsindigt mange polychloros oveni. England har også budt sig til med mange polychloros og en enkelt xanthomelas. Det hele er et resultat af det supertræk der kom fra Ukraine, og måske længere østpå, tilbage i primo juni 2018. Så der er alt grund til at komme ud i disse dage, og luske de rigtige steder, både efter den ene og den anden.

Nu vil jeg køle lidt ned med diverse indtastninger og efterarbejde fra denne vidunderlige dag og en kold øl. Det har været en mindeværdig dag. Skål.Kirsebærtakvinge (Nymphalis polychloros)
Der er 3 kommentarer til dette billede
Foto: Emil Bjerregård
Kirsebærtakvinge (Nymphalis polychloros)
Foto: Emil Bjerregård
Kirsebærtakvinge (Nymphalis polychloros)
Foto: Emil Bjerregård
Kirsebærtakvinge (Nymphalis polychloros)
Der er 8 kommentarer til dette billede
Foto: Emil Bjerregård
Kirsebærtakvinge (Nymphalis polychloros)
I miljø. Foto: Emil Bjerregård

 Log ind

Log ind for yderligere informationer om dette fund

Log ind

De senest indberettede arter i Naturbasen: