Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

Stiletfluerne er en lille familie af mellemstore fluer. Man ser dem sidde på blade af buske og urter, f. eks. i nældebevoksninger, hvor de formodes at være på udkig efter byttedyr; de er dog aldrig blevet iagttaget med bytte. Et par af de danske arter er knyttet til tørre, sandede biotoper. Stiletfluerne er brune eller grå og har deres danske navn efter bagkroppen, der er jævnt smalnet til mod spidsen i stil med et håndstikvåben.

Stiletfluerne tilhører de primitive fluer, hvilket ses af de relativt mange ribber i vingerne, samt af antennernes bygning. Tredje antenneled bærer i spidsen en kort, toleddet griffel, altså ikke en dorsal arista som hos flertallet af fluefamilierne. Stiletfluerne kan minde om Rovfluer (Asilidae), men disse har kindskæg og nedsunket isse.

Larverne er lige som de voksne rovdyr. De lever i jord, sand, råddent træ og lignende steder og æder insektlarver og mindre regnorme.

Der er fundet 13 arter af Stiletfluer i Danmark fordelt på aktuelt 4 slægter.

Den sølvhårede art Sølvhåret Stiletflue (Acrosathe annulata (=Thereva annulata)) lever i klitter, hvor den falder godt i med det hvide klitsand. De øvrige arter er sværere at bestemme; navnlig er de sorte pandemærker hos hunnerne gode artskendetegn. På frodige lokaliteter er den lidt større, brune art Almindelig Stiletflue (Thereva nobilitata) den mest almindelige art.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.De senest indberettede arter i Naturbasen: