Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Nick Nyland
    Foto: Nick Nyland
  • Fotograf: Karenmarie Simonsen
    Foto: Karenmarie Simonsen
  • Fotograf: Karenmarie Simonsen
    Foto: Karenmarie Simonsen

Kendetegn

: Stor slangestjerne er en søstjernelignende pighud. Den består af en flad cirkelformet krop, som kan blive op til 3 cm i diameter. Rygsiden er gråbrun, mens bugsiden er hvidlig med en femstjernet mundåbning omgivet af bevægelige mundplader. Fra hver af de fem mundvige udgår en leddelt 9-12 cm lang bevægelig arm. Rygsiden af kroppen er dækket af kalkholdige skællignende plader. På rygsiden sidder fem større hjerteformede skæl i en kreds rundt om udspringet af hver arm. Armene er beklædt med skeletplader med kalkpigge, hvorimellem sugefødder stikker ud. Dele af armene brækker eller bides let af og vokser kun langsomt ud igen. De ses derfor ofte i kortere og tyndere udgaver.
Stor Slangestjerne
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Bo Højsgaard

Variation

: Den gråbrune rygfarve kan være lysere eller mørkere, men ellers er variationerne mellem enkeltindividerne små.

Forveksling

: Kan forveksles med Almindelig slangestjerne, som er den mest almindelige slangestjerne i Danmark. Stor slangestjerne er imidlertid større (kropsstørrelsen 3 cm mod 1 1/2 cm) og armene længere og kraftigere (tykkere) end Almindelig slangestjernes. Almindelig slangestjerne har to hvide pletter på rygsiden ved basis af hver arm, men det har Stor slangestjerne ikke. Stor slangestjerne minder om en søstjerne, men søstjernen har betydeligt kortere og tykkere arme, der når sammen ved basis.

Udbredelse

: Slangestjerne er verdens almindeligste pighud. Den lever i de fleste af klodens have og dækker pletvist hele havbunden pga. det ofte meget store antal.
Stor Slangestjerne - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Kan findes hele året opskyllet på stranden, undertiden i store mængder og undertiden også i levende tilstand.

Tidsmæssig fordeling

af Stor Slangestjerne baseret på Naturbasens observationer:
Stor Slangestjerne - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Stor Slangestjerne - månedlig fordeling

Biologi

: Stor slangestjerne tilhører pighuderne (slangestjerner, søstjerner, søpølser, søpindsvin, sømus og søliljer). Den er særkønnet (enten hun eller han) og gyder æg og sædceller ud i vandet om sommeren. Larverne slår sig ned på havbunden. Slangestjerne bliver kønsmoden efter to år og har en maksimal levetid på 15 år. Den lever på 2-200 meters havdybde. Stor slangestjerne trækker sig hen over havbunden og tygger sig gennem bundlagets detritus (plante- og dyrerester). Detritus samt orme, krebsdyr og mindre muslinger optages i maven, som sidder umiddelbart inden for mundåbningen. Sten og skaller skiller den sig af med ad samme vej, da den ikke har et gat. Konkurrerer om føden med bl.a. fladfisk. Er fødedyr for fx torsk og kuller.

Levested

: Fra Nordsøen til vestlige Østersø, især på sandbund.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Internettet:

Naturporten.dk.

Asimi.gl.

Store norske leksikon.

Kathe Jensen: Slangestjerner i Den store danske, Gyldendal.

Marianne Køie: Pighuder: Naturen i Danmark. Gyldendal 2006-13.

De senest indberettede arter i Naturbasen: