Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Jesper H. Andersen
    Foto: Jesper H. Andersen
  • Fotograf: Per Hauge
    Foto: Per Hauge
  • Fotograf: Steen Kryger
    Foto: Steen Kryger

Atlas

: Vandspidsmus overvåges i Atlasprojektet Danmarks Pattedyr

Kendetegn

: Vandspidsmusen er den største af de tre spidsmusarter. Dens krop og hoved er tilsammen 72-96 mm. Halen er 47-77 mm og halespidsen er ofte hvid. Arten er let at kende på pelsfarven der er sort på oversiden og hvid på undersiden. Vandspidsmus har ofte hvide pletter bag øjne og ører. De har store bagfødder med bræmmer af stive hår der har samme funktion som svømmehud.
Vandspidsmus
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Torbjørn Tarp

Variation

: Pelsen kan være grå på oversiden og gullig eller grå på undersiden. Den hvide halespids mangler ofte på individer fra Danmark.

Forveksling

: Vandspidsmus kan forveksles med almindelig spidsmus og dværgspidsmus. Disse er dog meget mindre og har ikke som vandspidsmusen hvid underside skarpt afsat mod ofte meget mørk, næsten sort, overside. Kig også efter bræmmen af stive hår langs halens underside og de tilsvarende hårbræmmer under tæerne på bagfødderne. Disse hårbræmmer udvider halen i højden og skaber en form for svømme"hud", når bagfødderne sparker bagud.

Udbredelse

: Arten er lokalt udbredt i hele landet undtagen Bornholm.
Vandspidsmus - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Vandspidsmusen kan ses hele året. Gode steder at kigge efter den er, hvor overdækkede ædepladser kan findes ud til steder, hvorfra den kan dykke direkte ned i vandet og jage bytte. Dette kan være strukturrige bredder af små vandløb eller f.eks. fra vegetationsophobninger ude i rørsumpen. Ses i praksis ofte døde på veje og stier eller som bytte hjembragt af katten.

Tidsmæssig fordeling

af Vandspidsmus baseret på Naturbasens observationer:
Vandspidsmus - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Vandspidsmus - månedlig fordeling

Biologi

: Vandspidsmusen lever primært af smådyr (forskellige invertebrater såsom insekter, orme, snegle), som den dykker efter og henter op til forskellige mere eller mindre faste ædepladser. Vandspidsmusen kan dog overmande fisk og frøer, som er lige så store som eller endda lidt større end den selv. Vandspidsmusen har et giftigt bid, men dens bytte overmandes normalt ved ren muskelkraft. Vandspidsmusen bygger redekamre under jorden eller i hule træer i op til 3 meters højde. Kan jage i flok. Vandspidsmusen er aktiv hele døgnet, men hovedvægten af aktiviteten ligger om natten.

Levested

: Arten lever ved småsøer og vandløb, men kan også træffes i skove, levende hegn og på enge. Individer, som træffes langt fra vand, er oftest unge dyr på vandring.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Bent Muus (red): Danmarks Pattedyr

De senest indberettede arter i Naturbasen: