Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Johan Kjær Prehn
    Foto: Johan Kjær Prehn

Kendetegn

: Imago med en forvingelængde på 4,5-6,5 mm. Hoved og forkrop mørkebrune, mens bagkroppen er lyst gulbrun. Tre haletråde. Vingerne horisontalt udfoldede, samt sølvfarvede og halvgennemsigtige, hvilket er et karaktertræk for Caenidae. Hovedet med tre små horn langs forranden, hvor det midterste er spidst, mens de to andre er afrundede.

Nymfen bliver 6-11 mm. Hovedet lille i forhold til den brede krop. Rygpladerne er mørkebrune og står i kontrast til den lysegule/brune krop. Gællebladene dækket af plader med undtagelse af gællepar 1. Forbenene meget korte i forhold til mellem- og bagben, der er tynde og smalle. Hovedet forsynet med tre små horn langs forranden, hvor det midterste er spidst, mens de to andre er afrundede.

Forveksling

: Som imago kan arten primært forveksles med arter i slægten Caenis, da disse også har horisontalt udfoldede vinger. Den kan dog kendes fra disse ved at have tre små horn langs hovedets forrand, hvor det midterste er spidst, mens de to andre er afrundede.

Fra alle andre danske døgnfluer adskiller nymfer i Caenidae sig ved at gællebladene er dækket af plader med undtagelse af gællepar 1. Denne art ligner derfor også som nymfe Caenis-arterne, men disse mangler ligeledes de tre små horn langs hovedets forrand. Desuden har Brachycercus harrisella kortere forben i forhold til mellem- og bagben, samt generelt smallere ben.

Udbredelse

: Arten findes i en god håndfuld vestvendte jyske vandløb såsom fx Karup å, Ribe å, Storå, Vidå og Skjernå men også i Gudenå. Den kan godt betegnes som sjælden i Danmark. Artens forekomstperiode udenfor den almindelige prøvetagningsperiode i februar-april gør, at den formodentlig er underrepræsenteret i data.
Nattens mudderdøgnflue - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Imagos flyvetid falder fra mediojuli-medioseptember.

Tidsmæssig fordeling

af Nattens mudderdøgnflue baseret på Naturbasens observationer:
Nattens mudderdøgnflue - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Nattens mudderdøgnflue - månedlig fordeling

Biologi

: Arten holder som andre Caenidae-arter primært til i dele af vandløbet med en smule silt og mudder, hvor den formentlig lever af alger og biofilm som både samler og skraber. Lige præcis denne art er formodentlig ret krævende hvad angår ilt- og strømforhold og er derfor følsom overfor organisk forurening og hydrologiske forstyrrelser. Imagines flyver primært om natten, samt tidlig morgen og deraf det danske navn.

Levested

: Store vandløb med sandet bund.

Trusler

: Organisk forurening, pesticid-forurening og hydrologiske forstyrrelser.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Jensen, C. F., 1986. De danske Caenis-arter (Ephemeroptera: Caenidae). Flora og Fauna 92. 2: 53-57.

Bauernfeind E., Soldán T., 2012. The Mayflies of Europe (Ephemeroptera)

Wiberg-Larsen, P., 2019. Døgnfluer 2015-2016. I Moeslund, J.E. m.fl. (red.): Den Danske Rødliste. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi.

Mortensen, K. 2020. Døgnfluer. Natur og Museum.

Engblom, E., 2022. Svenska dagsländor Ephemeroptera Nycklar för larver och vingade.

De senest indberettede arter i Naturbasen: