Se alle 

 ID-billeder

  • Fotograf: Dorte og Flemming Sørensen
    Foto: Dorte og Flemming Sørensen
  • Fotograf: Svavar Andreasen
    Foto: Svavar Andreasen
  • Fotograf: Sven Aage Hansen
    Foto: Sven Aage Hansen

Kendetegn

: Hornfisken er en aflang fisk, hvis kæber, altså både over- og underkæben, er trukket ud i et langt næb. Disse gør fisken umiskendelig, hvis man fisker den op og har den på land, men ser man den i vandet synes næbbet ofte usynlig hvis fisken er i nogen afstand eller sigtbarheden er dårlig. Fiskens ryg- og gatfinne er placeret lige overfor hinanden bagest på kroppen, og de har samme form, så det ser ud, som om de er spejlbiller af hinanden. Halefinnens to flige er symmetriske. Ryggen er blågrøn, og siderne og bugen er sølvblanke. Hornfisken bliver op til 1,2 m lang. Hornfiskenes knogler er grønne ligesom hos ålekvabben.
Hornfisk
Bedste identifikationsfoto udvalgt af Naturbasen medlemmer
Foto: Jørn Skeldahl

Variation

: De voksne fisk har ingen variation af betydning, men hos de små unger, < 12 cm, vokser underkæben før overkæben. Hos nogle voksne fisk kan bugen være gullig.

Forveksling

: Fisken kan lettest forveksles med Makrelgedden, Scomberesox saurus. Denne ligner i form og farver en lidt mere buttet hornfisk, og den er også forsynet med et næb, men den adskiller sig fra hornfisken ved, at der i mellemrummene mellem rygfinnen og halefinnen og mellem gatfinnen og halefinnen findes en række småfinner.

Udbredelse

: Hornfisken er udbredt i Nordøstatlanten fra det mellemste Norge og Island og sydpå til Vestafrika. Desuden findes den i Middelhavet og Sortehavet. Bestandene omkring Sydeuropa og i Sortehavet regnes som selvstændige underarter.
Hornfisk - udbredelseskort

Hvornår ses den?

: Hornfisken ses i Danmark fra april-maj til hen på efteråret.

Tidsmæssig fordeling

af Hornfisk baseret på Naturbasens observationer:
Hornfisk - ugentlig fordeling
Se også månedlig fordeling

Hornfisk - månedlig fordeling

Biologi

: Hornfisk er fritsvømmende stimefisk, som oftest færdes tæt på overfladen. De lever af mindre pelagiske fisk som småsild, brisling og tobis og også af pelagiske krebsdyr. De er vandrefisk, som om vinteren opholder sig på dybere vand, men som kommer ind til kysten om foråret og sommeren for at søge føde og yngle. Selv om de er stimefisk, behøver stimerne ikke altid at være tætte, så det kan lade sig gøre under dyk og snorkling af observere hornfisk, som tilsyneladende svømmer alene. Hornfisken er en særdeles god svømmer, som kan springe op af vandet for at undgå fjender.

Levested

: De hornfisk, som kommer til de danske farvande om foråret for at gyde, har tilbragt vinteren på dybt vand syd og vest for de Britiske Øer. De kommer i april-maj til de danske farvande for at yngle på lavt vand. Ungerne opholder sig tæt på kysten og kan ses ved badestrande eller i havne.
Litteratur brugt til denne beskrivelse
Carl, H., 2003: Gads håndbog om fisk - Gads Forlag

Nielsen, L. Fisk i Farver, Politikens Forlag 1991.

De senest indberettede arter i Naturbasen: