Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

31. marts 2013

Hvad er det korrekte artsnavn på en Silkeorm?

I anledningen af uenighed om anvendelsen af korrekt internationalt artsnavn på tamdyr og deres vilde stamform www.fugleognatur.dk...show_message er jeg kommet ind på emnet Silkesommerfugl (i trådens #4).

Den er meget forskellig fra sin vilde stamart, som kan anses for at være Bombyx mandarina. (Der er beskrevet flere nyere vildarter i slægten.) Bl.a. fordi den domesticerede silkesommerfugl er så anderledes, så er det sædvanlige "latinske" artsnavn til Silkeorm: Bombyx mori.

Har man mon her et eksempel på, at et tamdyr er blevet så afvigende fra sin vilde stamart, at der er begrundelse nok til, at anse tamdyret for at være blevet til en helt ny art - alene igennem avl?

Det skal lige indskydes, at der kan være en fælde indbygget i spørgsmålet. Såfremt da opinion 2027 en.wikipedia.org...Opinion_2027 i den zoologiske kode for videnskabelig navngivning har gyldighed i dette tilfælde. Men det har opinion 2027 vist nok ikke. I hvert fald ikke, hvis den tamme Silkesommerfugl virkelig er blevet til en ny art ved avl - altså til en art, der ikke kan betragtes som værende den, fandtes ude i naturen. Men er Silkeorm mon blevet til en "overnaturlig" art?

hilsen fra HENRY

PS: Dette spørgsmål kunne have været stillet i kategorien "Udenlandsk Natur", men mon ikke flere lepidopterologi-taxonomer ser det her?

De senest indberettede arter i Naturbasen: