Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

30. juni 2009

Sverige Ugle Spættetur

SVERIGE/Uppland: UGLE/SPÆTTE-TUR: Påsken 2005 , 24-3 til 27-3-2005

Torsdag 24/3:

Afg. Lyngby ca kl 06.00 til Helsingør og HH-feries afg. færge kl 7.00

Med rabatbilletter kom vi over for 90 kr pr bil, incl passagerer. Færgerne går nu hver fulde og halve time, også tidligt.

Der var en 612 km lang køretur fra Helsingborg til Uppsala, men meget flot - især langs Vättern. Der var arrangeret så vi boede på Fyrishov Camping i 4 mands hytte (Rød Stuga) til 795 Sv. = ca 142 Dkr pr næse/overnatning

Det var et godt valg. God hytte kun 5 min. fra både centrum og til E4/Ringvej vejen til alle lokaliteter.

Vi ankom eftermiddag senere end beregnet, pga trafikken, Stau på E4 i Stockholm og E4 i Uppsala pga påskeferie/skiferie begyndt, ca kl 16.

Samme aften tar vi til kendte lokaliter, men uden held, bortset fra et enkelt Slagugle hørtes..

På P pladsen i skoven holdt en Polisbil som forlangte legitimation, hvad vi lavede der i mørket de 2 svenske Poliser ( søde piger) fortalte om ægtyverier de 2 jægere som forlod stedet da vi ankom har nok ringet og anmeldt os ( udenlandsk nummerplade) Vi slap for tiltale efter et længere men venligt forhør og check af papirer over radioen.

Aften sms vi svensker som sms os tlf nr til en lokal kendt, som gir os kanon tips

Fredag 25/3:

Oppe kl 04. På angiven lokalitet ca kl 5.30 (Skogstibble/Bjelkebo) Slagugle men kun et enkelt HU ( vi kom forsent til lange serier - som svensk pige fortalte os om, dagen efter. De havde hørt 3 gange seriekald fra kl 03-05) men vi havde mange grønspætter og en natugle, derefter til Skogstibble skjütfelt men igen forsent- ingen gråspætte. vi kørte så til Fiby Urskog. kl 12.30-13.30, og så i en hel time: Tretåetspætte fint på 30m afstand, Kanon foto og video især Han, men også hun var nær

Fejrer det fine resultat i Uppsalas centrum på den hyggelige Rådhuskro på butiksgågaden med Oxfile (kr 99.-) som var 5 stjernet, og Go` lokaløl

Lørdag 26/3:

Vi kører kl 02.15 mod Åloppa (Skogstibbla). Herfra mod Bjelkebo Skjutfelt, til laden ca 3,5 km efter Åloppa.. Kl 03.15 hører vi første Slagugle rigtigt tæt på, en fantastisk dyb lyd, herefter 2-3 ex. tudende frem til kl 03.50 med lange serier af kald Vi nyder det hele i fuld måneskin i den vindstille frostklare klare nat, ren eventyr stemning

Kl 04 kørte vi via Oxdjupet til Skogstibbla Skjütfelt, P ved Bommen- og gik de ca 3 km th af vejen fra P. ud til Gråspætte lokaliteten hvor de har ynglet.

Kl 05.15 05.33 fine kald af Gråspætter og set 2 ex. (siddendeflyvende) samtidigt kaldende med adsk. Grønspætter til fin stemme sammenligning

På vejen derud : 1 Spurveugle kaldende, på hjemvejen høres 3 Spurveugler, mange urfugle høres på traveturen, ud og hjem (ca kl 05-07)

Yderlige kalder 1 Gråspætte, kl 6.20-6.35 på traveturen tilbage til bilen.Vores lokale svensker ringer med flere tips. Efter et lille nap på sengen tar vi kl 12 mod Panserudden. Der var megen sne/is og vi opgav mindre sti og tog i stedet en grusvej Ekdalen. Her fik vi bla 2 Fine Nøddekriger, Sortspætte, lille Spætte mv.vejene for slemme til aften ugletur, smeltevandet ville fryse på de meget stejle grusveje)

På hjemturen bla. 1 Stor Tornskade, 4 Traner (tidl. heroppe)

Vi spiste igen på Rådhus-Stamkroen i Uppsala og kørte aften tur ud til Slagugle lokaliteten efter aftensmaden. Her hørtes 2-3 Slagugler igen, ved

samme lade, ca 3,5 km fra Åloppa.

Lokaliteter/ vejbeskrivelse:

Fiby Urskog: Tretået Spætte, mv

fra Upppsala i nordl. Rundkørsel, af vej 72 (vest mod Sala) i Vänge tilhøjre mod Jumkil. Følg vejen efter ca 4 km drejes tv mod Fiby Urskog ca 2 km. Fra P pladsen går sti th lige før vejbommen ind mod Getryggen. Lokale angiver bedst syd og nordv. for denne. Vi havde Tretå Spættepar mellem åen og syd for Getryggen. Der hænger kasse på P-pladsen med lokalkort.

Skogstibble Skjutfelt:

Gråspætter (yngle plads i flere år), Grønspætter, Spurveugler, Urfugle, Slagugle mv

Fra Uppsala af vej 55 (vest) mod Enköping.

Th mod Oxdjupet. Skilt tv. viser mod Skjutfelt . ved bommen P. går man ind af Højre vej. (vejen lige ud ca 500m hørtes Slagugle enkelt gang)

Gå ca 2-3km ud af denne vej til en stigning/lille bakke med åbent udkig tv. Her hørte og så vi Gråspætterne (ser du lille skilt tv Maskedal er det her, men der er lidt bedre oversigt på bakken lige før)

Skogstibble/Bjelkebo: SLAGUGLER (Perleugle, Grønspætter mv)

Fra Uppsala nordl. Rundkørsel, af vej 72/55 ( følg 55 - vest mod Enköping)

Drej af th mod Örsundsbro (over bro) gennem byen LIGE UD mod Nysätra.

Efter Alsta kommer vej mod Järlåsa (12km) th af denne efter ca 5-6km th i Åloppa mod Bjelkebo/Skjutfelt.

Kør ca 3,5 km af denne vej, til den ensomme store gl lade på højre side.

Her hørte vi 3 ex og næste dag 2-3 ex i lange serier kald.

Int . fugleobs.

Slagugle : 1/3/2/3 (især Åloppa/Bjelkebo)

Spurveugle: 6 (især Skogstibble Skjutfelt)

Tretået Spætte: 2 Fiby Urskog

Gråspætte: 2/1 Skogstibble Skjutfelt

Grønspætte: min 17 , især Skogstibble Skjutfelt Åloppa/bjelkebo

Nøddekrige: 2 Panserudden, EkdalenPaul Nilsson / Sorgenfri Foto & Kikkerter


De senest indberettede arter i Naturbasen: